Kalm aan ... en kijk om je heen

40 natuurwonderverhalen

Onze aarde herbergt behoorlijk wat wonderen. Dat is ook de auteurs van kinderboeken niet ontgaan. De laatste jaren zijn boeken over planten, bossen, natuur, dieren en natuurwonderen aan een heuse opmars bezig. Dit boek kan aan die collectie worden toegevoegd. Aan de hand van veertig verhalen ontdek je onder andere hoe het noorderlicht ontstaat, hoe en boom tot leven komt en hoe water bevriest tot ijs op een vijver. Centraal in dit boek staan de fysische waarnemingen in de wereld om ons heen zoals beweging, verandering, verkleuring en groei. De schrijver focust op de processen die zich in onze natuur afspelen en hoe die door middel van bijvoorbeeld temperatuur, zwaartekracht, wind en vuur tot stand komen.

De illustraties in dit boek zijn in de eerste plaats informatief opgevat. Elk verhaal, verspreid over twee bladzijden, wordt aan de hand van verschillende illustraties uitgebeeld om zo de veranderingen in de natuur weer te geven. De vormgeving doet denken aan een infographic. De tekst, die verspreid staat over de illustraties heen, zorgt ervoor dat elk wonder duidelijk wordt uitgelegd. Door de summiere uiteenzettingen is het makkelijk om meerdere natuurwonderen na elkaar te ontdekken.

De kleine illustraties zijn miniatuurversies van de wereld. Ze brengen de wonderlijke wereld tot bij de lezer en stimuleren de lezer om grote en kleine wonderen waar te nemen. Toch is niet elke illustratie even verfijnd getekend, waardoor het boek niet altijd tot de verbeelding spreekt. Bovendien is de vormgeving van het boek niet vernieuwend. Desalniettemin is het een aangenaam boek om doorheen te bladeren.

Zoals de titel doet vermoeden wil dit boek de lezer doen vertragen en verwonderen. Wilkinson en Helmer nodigen ons uit om onze zintuigen scherp te stellen en prikkels te laten binnenkomen. Dit degelijk boek brengt rust binnen in de woonkamer en in de klas, maar mist een stevige portie creativiteit.