Julius Muis

Ergens in het bos onder een boom woont Julius. Hij heeft het er helemaal naar zijn zin. Het is er lekker rustig en dat vindt hij prima. De andere dieren die in zijn buurt wonen kan hij ontwijken als de beste. Julius is niet van plan om iets te veranderen aan zijn levensstijl. Waarom zou hij? Maar dan komt er plotseling onverwacht bezoek, en niet met de beste intenties …

Een sfeervol verhaal over vriendschap en anders zijn. Met warme kleuren en veel leuke details krijgt het verhaal vorm. De illustraties vullen de tekst aan en andersom, ze verheffen elkaar tot een groter geheel.

De dieren onder de grond worden allemaal afgebeeld met menselijke trekjes. Het valt op dat er een zeer divers volkje woont. In elk holletje gebeurt er iets anders: zingen, tekenen, dansen … De ‘gezinssamenstelling’ is ook overal verschillend: een groot gezin, een eenoudergezin, een kinderloos koppel al dan niet van hetzelfde geslacht, jonge ouders, oudere ouders en tenslotte ook een alleenstaande muis. Alle dieren zien er gelukkig uit en leven vreedzaam naast elkaar. Joe Todd-Stanton geeft deze mini-samenleving mooi weer op een extra grote doorsnede van het gangenstelsel onder de grond. Het is een prent waar je niet snel op uitgekeken raakt. Deze doorsnede komt later in het verhaal terug aan bod, maar dan in een nachtelijke versie.

Julius, die niet zo happig is op contact met andere dieren, krijgt ongewild bezoek van een vos. Gelukkig kan de vos Julius niet oppeuzelen, omdat hij muurvast kwam te zitten in het gat van de ruit. Helaas zijn de twee nu veroordeeld tot elkaar. Julius wil de vos weg, maar het lukt de vos niet alleen om uit het gat te raken. Wat nu gedaan? Twee dieren die ogenschijnlijk niet kunnen samenleven vinden toch een connectie. Een hartverwarmende boodschap om mee te geven aan jonge kinderen.

De verhaallijn is voorzien van herhaling en op het einde een leuke plottwist. Een echte aanrader!