Jip kan zwemmen

In de reeks ‘Ik lees!’ van Zwijsen zagen we al verschillende boekjes verschijnen. De verhalen zijn herkenbaar, geschreven in eenregelige zinnen met een- en/of tweelettergrepige woorden. Illustraties ondersteunen de teksten sterk. De boekjes ogen goed en liggen goed in de hand.
In ‘Jip kan zwemmen’ volgen we Jip naar de zwemles. Onderweg lacht haar broer Daan haar uit want hij kan immers veel beter zwemmen dan Jip. Papa probeert te bemiddelen, maar Jip is wat uit haar humeur. Ze vindt dat ze best wel al veel kan. Ze kleedt zich dan ook alleen uit, doucht zich en gaat samen met haar vriendjes het zwembad in. Ze krijgen allemaal nog ‘kurken’ om, hulpstukken zodat ze blijven drijven. Die dag zegt meester Jan dat ze zonder kurken gaan zwemmen. Jip doet heel hard haar best en na enkele pogingen lukt het haar. Ze zwemt helemaal alleen! Niet alleen Jip is fier, maar ook papa staat te glunderen vanuit de cafetaria. Daan niet, die is jaloers ... Jip vindt het helemaal niet erg. Ze is blij en haar dag kan niet meer stuk. Samen gaan ze naar huis en Jip kan niet wachten om het goede nieuws aan mama te vertellen.
Vlot geschreven verhaaltje dat goed aansluit bij de leefwereld van het kind. Het geheel oogt heel uitnodigend. Ook de illustraties zijn herkenbaar, kleurrijk maar toch niet te druk. Om in eenvoudige taal een goed verhaal te schrijven is een hele opdracht. Tamara Bos slaagde er goed in. Als toemaatje vind je achteraan in het boek nog een zoekopdracht.