Jee Jee Jee

Jacob de Stoop heeft een eigen verhuisfirmaatje ‘J'. De Stoop verhuist snel en goedkoop.’ Hij en zijn vrouw Mona hebben drie zonen: Jannes, Jef en Joost. Drie j-tjes, dat is handig voor later. Wanneer één van de drie zonen vader zal opvolgen hoeft het verhuisbusje niet overschilderd te worden.
Jannes, Jef en Joost zijn een drieling. Ze zijn heel verschillend, maar alle drie steken ze wel graag de handen uit de mouwen. Jef studeert voor kok, Jannes doet houtbewerking en Joost leert alles over auto’s. Alle drie zijn ze goed in wat ze doen. Maar toch blijft ‘verhuizen’ het liefste wat ze doen.
Vader Jacob besluit om ze alle drie apart mee te nemen op toer. Zo komt hij te weten wie het meeste verhuistalent in zich heeft. Wie zal vader Jacob nu opvolgen?
Het verhaal wordt verteld vanuit een derde persoon, de buurvrouw, die de Stoopjes goed kent. Dit maakt dat je alles wat meer van op een afstand bekijkt.
De boodschap die in het verhaal verweven zit is heel mooi. Elk individu is uniek en heeft bepaalde talenten en kwaliteiten, die wanneer je ze juist gebruikt, tot heel mooie dingen kunnen leiden. In dit geval is het een drieling die toch elk heel apart zijn en juist door dat aparte, unieke ervoor zorgen dat de verhuisfirma van hun vader kan blijven voortbestaan.
Het verhaal vertelt, in het kort, het leven van de drieling. Vanaf de geboorte tot wanneer ze volwassen zijn. De verhaaltjes laten zien dat de drieling elk zijn eigen weg zoekt en bewandelt.
Bij het lezen van het verhaal vraag ik me af of dit een verhaaltje is dat eerste lezers echt aanspreekt. Zij zitten graag nog in een wereldje van fantasie, actie, avontuur, humor. En dat alles heb ik hier wel gemist. Het is een braaf verhaal met een boodschap. Het is beter geschikt voor kinderen die al wat ouder zijn en moeite hebben met lezen.