IQ 140

Een eerste boek in de nieuwe Portret-serie van Abimo is een verhaal over hoogbegaafdheid.
Hoewel er in verband met hoogbegaafdheid vaak gekozen wordt voor een mannelijk hoofdpersonage, koos Bracke hier voor een meisje. Lauren is het buitenbeentje op haar school, ze zit twee jaar voor in het middelbaar. Zoals veel hoogbegaafde kinderen heeft ook zij het moeilijk met het handhaven van sociale contacten, maar gelukkig is er Evelien met wie het echt klikt. En dan komt Jonathan in haar leven, ook hoogbegaafd. Maar uiteraard loopt deze prille romance niet volledig van een leien dakje, anders zou het ook geen echt Bracke-boek zijn…
Nadat hij voor zijn vorige boek samenwerkte met Helen Vreeswijk, werd deze roman samen met Herman van Campenhout geschreven. Om de beurt schreven ze een hoofdstuk. Net zoals Bracke is Van Campenhout vooral bekend voor zijn boeken rond actuele thema’s. Beiden schuwen het realisme niet en dat blijkt ook in dit boek.
Op zich, zeker wanneer we het vergelijken met 'Over the edge', wel een geslaagde samenwerking. De structuur voelt nooit geforceerd aan en de hoofdstukken gaan naadloos over in elkaar. Het blijft helaas wel een feit dat Dirk Bracke in zijn huidige boeken niet meer het niveau haalt van de boeken van weleer (Blauw is bitter, Het uur nul,…). Zijn actuele romans zijn vlot geschreven en raken ook net de juiste thema’s aan, maar missen de passie die in zijn oudere romans wel nog duidelijk aanwezig was.
Wel hebben de schrijvers zich duidelijk goed geïnformeerd en Laurens situatie is daarom ook ongetwijfeld herkenbaar voor veel hoogbegaafde jongeren. Het verhaal van Lauren bevat alle elementen van een verhaal – dat wil zeggen: begin, midden en einde -  maar is bij momenten saai en weinig vernieuwend.
Bij het boek zit tijdelijk ook een biografie van Dirk Bracke, gemaakt door diens collega Herman van Campenhout. De biografie is eigenlijk opgebouwd als een soort interview via e-mail. Hoewel de biografie boeiend van start gaat, vervalt het al snel in een soort promotiepraatje over Bracke en diens boeken. Maar de echte fans van Dirk Bracke zullen hier zeker hun gading in vinden.