Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand

De titel zegt het zelf al: dit boek is een dagboek van een jongentje wiens huis is afgebrand. Reinier en zijn ouders zijn aan de brand ontsnapt, maar de schade is groot. Ze zijn al hun spullen kwijt, en ook de hamster heeft de brand niet overleefd. Elk op hun eigen manier gaan ze om met het verlies in de brand. Tot Reinier 's nachts plots bezoek krijgt van enkele mysterieuze figuren. Ook zij vertellen hun verhaal. De geschiedenis van het huis komt tot leven...

Joke van Leeuwen schuwt geen moeiijk thema's, en bewijst ook nu weer dat ze de leefwereld van kinderen goed begrijpt. Bevattelijk weet ze uit te leggen aan de jongste kinderen wat dat is, verdriet na het verlies. Hoe leg je uit dat je hamster in de brand is omgekomen en dat dat heel moeilijk is? Hoe ga je om met het leven zonder huis? Hoe voelt het om te moeten onderduiken? Zonder verpinken zet ze de moeilijkheden die Reinier voelt op papier, en raakt menig gevoelige snaar. Het verhaal omvat vele aspecten die concreet worden uitgelegd, maar blijft ook mysterieus. Het boek heeft een gloed rond zich hangen die het thema en verhaal verder ondersteunt. De tekst wordt – zoals het een goede Joke van Leeuwen betaamt – verder ingevuld door speelse tekeningen en een gevoel van knip-en-plakwerk, wat het leesplezier vergroot.

Het thema is donker, 'zo donker dat je denkt: donkerder bestaat niet', maar het ontbreekt Van Leeuwen niet aan humor in zowel verhaal als taalgebruik. Zo blijft het hele verhaal behapbaar voor jongere lezers, en gaat het niet ten onder aan diepe, dramatische overpeinzingen. Anderzijds is het misschien een beetje te braaf gebleven, en ontbreekt het wat aan vrolijke uitschieters in extreme situaties die haar boeken vaak écht hilarisch maken. Dat is niet vreemd: misschien was dit thema daartoe echt niet geschikt? Hoe dan ook, is het weer zo'n boek om vingers bij af te likken: een goed verhaal, leuke tekst met sterke taal, goed wat humor en een heleboel tekeningen. En vergeet vooral de overpeinzingen van Reinier niet: ‘de rest van de wereld ging gewoon door met alles waar ze mee bezig waren.’ Je krijgt er geen genoeg van.