Hugo

Eindelijk vakantie

Dit is ondertussen het derde verhaal in de Hugo reeks. Of je de twee eerdere delen nu gelezen hebt of niet, maakt weinig uit.  Ze kunnen gemakkelijk los van elkaar gelezen worden.

Hugo heeft een koffiehuis en moet steeds op tijd uit bed om te gaan werken. Gelukkig kan hij aftellen naar een welverdiende vakantie samen met zijn vrienden: Wolf, Rendier en Uil. Als Wolf na de laatste drukke werkdag nog langskomt met een nieuw receptje, reageert Hugo eerst niet zoals Wolf hoopte. Hugo zet de situatie subtiel recht. Vanaf dat moment voel je als lezer welke richting het verhaal uitgaat. Rekening met elkaar houden zonder jezelf te verliezen zal de rode draad vormen, zonder belerend over te komen. Het thema wordt handig uitgewerkt tijdens de vakantie van het viertal. Met een leuke en grappige verhaallijn maakt de auteur duidelijk dat samen (op vakantie) zijn niet altijd even gemakkelijk is, omdat ieder zijn eigen ideeën, interesses en karakter heeft. De vakantiegangers kunnen aan den lijve kunnen ondervinden dat vriendschap een verhaal is van geven en nemen, en van water bij de wijn doen zonder dat het voor iemand enkel water moet worden.

Knap dat er niet gemoraliseerd wordt en dat de voordelen van zowel alleen als samen zijn aandacht krijgen. Ook het vallen (iedereen doet apart zijn eigen zin) en het opstaan (ieder organiseert een vakantiedag voor de groep) worden naadloos in het verhaal verwerkt. Er werd zelfs aan onverwachte situaties gedacht die opgevangen moeten worden.

Bij dit origineel maar zeer herkenbaar verhaal horen knappe, grappige illustraties met oog voor detail. De mimiek op de dierenkoppen is veelzeggend. De prenten zijn een meerwaarde. Door de vele en grote illustraties oogt het boek vrij druk, maar gecombineerd met de eenvoudige tekst (AVI M4) is dit niet storend.

Die eenvoudige tekst had voor mij niet echt gehoeven, maar aan de andere kant is het ook wel knap dat boeken als deze gelezen kunnen worden door nog-niet-geoefende lezers. Voorlezen voor jongere kinderen kan natuurlijk ook.

Ik ben fan van Hugo en zijn vrienden. Zeker een aanrader!