Hotel de Grote L

De omslagillustratie is misleidend. Ze geeft de indruk dat het hier om een boek voor negen- à tienjarigen gaat. Niets is echter minder waar. Uit de inleiding weten we dat de hoteluitbater en alleenstaande vader met vier pubers een hartaanval heeft gekregen en dat net voor het begin van het toeristisch seizoen. De enige zoon Kos krijgt van de kok een bandrecorder waarop hij een gesproken dagboek van de gebeurtenissen kan inspreken. Het boek bestaat grotendeels uit het verslag van de opnames.
Het hotel is idyllisch gelegen op een duintop met zicht op zee. Sinds de dood van hun moeder heerst er een behoorlijk grote chaos. Kos heeft nog twee oudere zussen en één jongere. De oudere zussen zijn meer bezig met hun verliefdheden en met hun uiterlijk en trekken zich het boeltje niet aan. Eén zus is in haar gothic periode, de andere is hopeloos verliefd. Kos speelt ook voetbal. Hij wordt zelfs gescout door Ajax en ze spelen een kampioenschap. Dan is er nog een missverkiezing. Bovendien is de financiële situatie van het hotel niet schitterend: er zijn nogal wat onbetaalde rekeningen. Kortom, het wordt één grote puinhoop en de gasten verlaten één na één het hotel. Ondertussen moet de vader ook nog een hartoperatie ondergaan. De enige die zich de boel aantrekt en ook regelmatig zijn vader bezoekt, is Kos.
De situatie in het hotel deed me denken aan 'Fawlty Towers' maar dan zonder Basil. Het verhaal is heel onevenwichtig, vaak flauw plezant, zelfs licht vulgair ('Krijg nou tieten!'= titel van een hoofdstuk) maar af en toe ook heel gevoelig en to the point. Als er dan ook nog een voetbalteam uit een eiland in de Stille Zuidzee strandt in het hotel, is de geloofwaardigheid helemaal zoek. Dit boek zal vast amusant geweest zijn voor de auteur om te schrijven, een meerwaarde voor de jeugdliteratuur is het alleszins niet.