Hoera, ik ga naar groep 1!

Daan gaat voor de eerste keer naar school en is best zenuwachtig. Hij kan er niet zo goed van slapen. Wanneer de eerste schooldag dan uiteindelijk begint, heeft Daan het best naar zijn zin in de klas. Hij doet er allerlei leuke dingen: knutselen, turnen, zingen, … Als hij weer thuis komt, kan hij niet wachten om oma te bellen en haar alles te vertellen. Wat kijkt Daan uit naar morgen, dan kan hij weer naar school.
Het verhaal is volledig op rijm en is best lang voor een jonge kleuter. Het rijmen begon me na een tijdje ook te irriteren. We moeten en zullen er nog een regel bij schrijven: niet omdat het boeiend is, maar omdat ik nog een rijmpje nodig heb.
In Nederland spreekt men niet over kleuterklassen en leerjaren zoals bij ons, maar over groep 1 t.e.m. groep 8. Groep 1 is net zoveel als het tweede kleuterklasje bij ons. Ik raad voorlezers aan om groep 1 consequent te vervangen door iets anders, liefst door dat wat dan reëel is voor het kind dat luistert. Ik geloof anderzijds niet dat een kleuter die bij ons voor de eerste keer naar school gaat zich kan inleven in het verhaal, laat staan tot het einde ervan blijft luisteren.
De tekeningen zijn leuk en kleurrijk maar ook niet meer dan dat. Het boek is duidelijk geschreven op maat van vierjarige kleuters. Daardoor is het mijn inziens niet geschikt voor onze jongste kleuters, die al vanaf twee en een half jaar naar school mogen.