Hoera, herfst!

Kort samengevat is dit een informatief boekje over de herfst - hoe kan het ook anders - waarin weetjes, suggesties voor knutselopdrachten en recepten elkaar afwisselen. De makers hebben geprobeerd om de lay-out er hip te laten uitzien door verschillende tekstsoorten met elkaar te combineren. Zo vind je bijvoorbeeld ook strips terug in het boek, naast ‘gewone’ tekst. Wanneer je het boek openslaat, kom je net in een breiboek terecht, waarin verschillende bladeren van bomen als patronen getekend staan. Daarbij staan er net iets te veel patronen op en over elkaar gedrukt staan om nog een overzicht te bieden. Zelfs de legende die erbij staat, om weer het bos door de bomen te kunnen zien, is lang en verwarrend. Bovendien staan net dezelfde patronen vooraan als achteraan. Was het niet beter geweest om vier van de acht patronen vooraan en te plaatsen en de overige vier achteraan? 
De informatie die gegeven wordt is zeer beknopt en jammer genoeg ook niet altijd correct. Soms is het beter om niets te zeggen over een onderwerp dan om te proberen op een kindvriendelijke manier halve waarheden te verkondigen. Zorgen nerven er bijvoorbeeld werkelijk voor dat een blad stevig blijft? En een kleine update voor de vogelliefhebbers onder ons: de ‘Vlaamse’ gaai bestaat niet (meer). Ondertussen is iedereen het erover eens dat de vogel gewoon ‘gaai’ heet.
Jammer ... Verder stel ik me ook de vraag of het informatieve gedeelte wel in overeenstemming is met de verhaallijn van Liam en Saar, duidelijk kleuters, en Prikkie, een egel. Als het de bedoeling is dat kinderen dit boek zelf lezen en er ideeën uit halen, dan lijken de personages me iets te kinderachtig. Voor mij is dit een boek waarover niet goed is nagedacht. Geen aanrader.