5+ | 2012
Lannoo
ISBN 978-94-01-40165-4
FICTIE , 76 p. , €13.99
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Hoe word ik astronaut

Loes Hazelaar (auteur) Richard Verschraagen (illustrator)

Dit boek vertelt het verhaal van Pluto die naar een nieuwe school gaat. Omdat hij wat zenuwachtig is en op een goed blaadje wil staan bij de kinderen in zijn klas, jokt hij dat zijn vader astronaut is. Dit maakt hem superpopulair bij Nova, maar Dirk is jaloers en gelooft er niks van. Juf probeert om Pluto zijn plaatsje in de klas te geven door hem een spreekbeurt over ruimtevaart te laten houden. Pluto maakt ook indruk op Nova door haar mee te nemen naar het Earth Explorer centrum, waar Pluto’s vader werkt. Pluto en Nova besluiten om Dirk een lesje te leren. Ze nemen hem zonder dat Pluto’s vader het weet mee naar dit centrum over ruimtevaart en Nova verkleedt zich als marsmannetje. Dirk is hier zo bang van dat hij in een ruimtevaartsimulator vlucht. Pluto holt hem achterna om de schade te beperken, maar dan lijkt de raket opeens op te stijgen. Beide jongens zweven rond in de simulator, maar denken dat ze in de ruimte zitten. Spannend! Tot Pluto’s vader hen er uit komt halen …
Dit is een heel leuk en boeiend geschreven boek over ruimtevaart. De vormgeving is knap gedaan zodat je op elke bladzijde zowel een paar weetjes als het verhaal van Pluto vindt, die elkaar in sneltreinvaart afwisselen. De twintig hoofdstukken van dit boek zijn kort en lezen vlot. Het boek is, zoals de achterflap al zegt, geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar en om zelf te lezen vanaf zeven jaar. Maar ook oudere kinderen zal het zeker boeien. Wist je bijvoorbeeld dat er bacteriën zijn die geen zuurstof nodig hebben om te leven? In theorie is er dus echt buitenaards leven mogelijk.
Het boek is zowel gericht op Nederlandse als op Vlaamse kinderen door zowel te vertellen over de Nederlandse als de Belgische ruimtevaartcentra. Het boek eindigt met een quiz over de dingen die je doorheen dit boek bent te weten gekomen en een interview met een echte astronaut (André Kuipers). Het is een erg leuk boek dat je zowaar zin zou doen krijgen in een astronautenjob.

Tinne Geuens
Vriendschap | Ruimtevaart