Hoe Seppe ondanks alles zijn zestiende verjaardag haalde

In dit boek volgen we het levensverhaal van Seppe, een humoristische, bizarre, verwarde maar bovenal zeer mondige kerel. Het verhaal begint niet bij zijn geboorte. Het begint bij zijn moeder, Elly. Elly is een vrijgevochten jonge vrouw met een uitgesproken mening en eigenzinnige gedachten. Als journaliste heeft ze een snedige pen. Op een bepaald moment in haar leven tikt haar biologische klok. Aangezien ze geen vriend heeft, en er op dat moment in  haar leven ook geen nood aan heeft, besluit ze BOM-moeder te worden. Ze gaat op zoek naar een geschikte kandidaat. Enige tijd later wordt Seppe geboren. "Hij had iets weg van een diepvrieskip: een bol buikje met twee stakerige beentjes. Of nee, een vogeltje dat te vroeg uit het nest was gevallen. En dat gezichtje! Het dolfijntje is veranderd in een aapje, dacht ze." Maar wel een aapje waar Elly halsoverkop stapelverliefd op wordt. "Ze wordt overspoeld door een grandioos gevoel: liefde. Diepe, onvoorwaardelijke liefde …’"
Elly en Seppe beginnen aan hun levensavontuur. Het wordt een avontuur vol emoties, grappen, bizarre gebeurtenissen, fijne momenten om te koesteren. Maar ook minder leuke gebeurtenissen komen op hun weg.
Wanneer Seppe twee jaar is, sterven de ouders van Elly. Elly had nooit gedacht dat de dood van haar ouders haar zo zou aangrijpen. Maar rond die droevige periode leert ze ook Wout kennen, een echte levensoptimist. Elly verliest haar hart aan hem. Vanaf nu stappen ze met z’n drieën door het woelige leven. Wout is een echte allesweter. Hij geniet ervan om kennis te vergaren en deelt deze graag met Seppe.
Op school is Seppe een buitenbeetje. Met zijn vurige rosse haar zou hij een gemakkelijk prooi zijn om te pesten. Maar zijn scherpe tong en eigenzinnige, vrolijke karakter beletten dit. Seppes mondigheid zorgt met momenten voor hilarische conversaties en gebeurtenissen op school.
Wanneer Seppe naar het middelbaar gaat, maakt hij kennis met de eerste perikelen van de puberteit. "Het leek wel of hij aan het verpoppen was, alsof hij zijn kinderlijke rupsenhuid afwierp, op zoek naar een nieuwe." Vanaf nu worden we meegezogen in de rollercoaster van de puberteit in al zijn aspecten.
Seppe gaat op zoek naar zijn eerste zoen. Die zoektocht wordt er één met ups en downs. Ook de existentiële angst om dood te gaan komt Seppe tegen op zijn pad naar volwassenheid. Seppe krijgt behoefte om deze chaotische wereld te ordenen. Dat is het begin van ‘de levenslessen’. Na een belangrijke gebeurtenis schrijft Seppe zijn bevindingen, wat hij eruit geleerd heeft neer in een belangrijke les. 34 lessen zal hij tijdens de volgende periode in zijn leven neerpennen, tot zijn zestiende verjaardag.
Ik heb van dit boek genoten. Het was een plezier om het verhaal van Elly, Wout en Seppe te kunnen volgen. De auteur zet de personages zo echt neer! Hij gebruikt zoveel humor, speelt zo met taal, dat je er vrolijk van wordt. Zo is er bijvoorbeeld de scène tijdens Seppes derde verjaardag, waarin Elly een brandje blust met soep. Of de uitspraak van Seppe: "De auto’s hebben mijn kaka platgereden". Waarmee hij bedoelt dat hij diaree heeft. Of de zin waarmee der auteur het stukje afsluit waarin Seppe verliefd wordt op een celliste, die drie weken nadien aan een slepende ziekte sterft: "Een fee had terloops zijn ziel geroofd en was ermee weggevlucht."
Kleurrijk en speels is de kaft. Maar ook de inhoud, en het leven van Seppe. Indien Seppe ooit mijn pad zou kruisen … ik zou er alleen maar vrolijk van worden!
Een echte aanrader!