Hoe maak ik tijd?

In 'Hoe maak ik tijd?' moet Felix op bezoek bij zijn tante Zweem voor haar verjaardag. Als hij oppert dat hij niet kan gaan omdat hij geen tijd heeft, zegt zijn mama simpelweg: Maak dan tijd! Dat moet je een tienjarige niet zeggen, want Felix neemt het erg letterlijk op en gaat op zoek naar een manier om tijd te maken. Wanneer hij (toevallig?) zijn moeders bril bij de brillenmaker moet gaan ophalen, ontdekt hij dat daar ook broeksriemen, handtassen en horloges en klokken hersteld worden. De mysterieuze winkeleigenaar Pep is bereid hem te helpen met zijn zoektocht naar tijd.
Het verhaal is niet zozeer informatief, hoewel het bij het begin de indruk geeft ook informatie mee te willen geven. In Felix’ zoektocht naar tijd gaat hij bijvoorbeeld op zoek naar recordpogingen, naar gemiddelde snelheden (bijvoorbeeld die van een slak of het gemiddelde leestempo) enzovoort. Maar naarmate het verhaal vordert, worden die stukjes informatie miniemer. Nergens wordt informatie opgedrongen, maar een voor jonge kinderen abstract thema als tijd werd wel in een prettig en duidelijk verhaal gegoten.
In een tijd waarin survivalgidsen vooral druk en bijna fluorescerend vormgegeven zijn, vormen de boeken van Evelien de Vlieger een verademing. Ook in haar vorige gidsje 'Hoe maak ik een vriend?' was de vormgeving eigentijds, maar niet overdreven druk. Ook daarvoor nam ze illustratrice Wendy Panders onder de arm. Een mix van illustraties en foto’s, Panders’ collagetechniek en eigen stijl is uitstekend geschikt om dit boek rond het erg abstracte thema tijd toch op een tastbare manier vorm te geven.