Hoe kom je er op?

Toiletpot, braille, hagelslag, vuurwerk … wie verzint nou zoiets?

In ‘Hoe kom je erop’ gaan Hartog & Hartog op zoek naar de oorsprong van alledaagse dingen. Hoe kom je erop om een spiegel te maken, slagroom, chocolade … Hoe is de koelkast ontstaan? Hoe is men op het idee gekomen om een badmuts te dragen? Wat is democratie en hoe is men ertoe gekomen? Hartog & Hartog zijn op zoek gegaan naar het antwoord op deze, en nog vele andere, vragen.
Voor hun zoektocht moesten ze vaak diep de geschiedenis induiken. Soms vonden ze de uitvinder; voor andere dingen blijft het gewoon een raadsel, of zijn er enkele mensen die gelijktijdig soortgelijke uitvindingen doen …
Het boek is door Nederlanders geschreven. En dat blijkt zowel in het taalgebruik als in de onderwerpen die behandeld worden. Wij kennen bv. de uitdrukking ’een beetje gepiel’ niet. En het onderwerp ‘de dijken’ wordt helemaal uitgewerkt met Nederland als referentie. Toch is er geen overdaad en storen die Nederlandse referenties niet echt.
De auteurs hebben de, soms iets wat saaie, inhoud kleur gegeven door de lay-out heel aantrekkelijk te maken. Het is een fel groen boek waarbinnen ook heel veel kleur gebruikt wordt. Elke paragraaf krijgt zijn eigen kleurtje.
Aan het begin van elk hoofdstuk wordt ook altijd een grappige anekdote verteld. Of de auteurs gebruiken voorbeelden uit hun eigen leven om het onderwerp in te leiden.
Niet alle hoofdstukken lezen even vlot. Zo wordt er bv. in het hoofdstuk over piepschuim nogal wat gebruik gemaakt van ingewikkelde termen en afkortingen. Het hoofdstuk ‘ruim je poep op' heeft me dan weer aangenaam verrast. De wc. Hoe kom je erop? Gewoon. Broek laten zakken, met je billen naar achteren, mikken en gaan zitten".
Al bij al is het een leuk, ietsje té Nederlands weetjesboek over lukraak gekozen onderwerpen.