Hoe Cas toevallig geestenjager werd

Cas is een beetje een buitenbeentje. Hij houdt niet van voetballen maar wel van manga-strips én van de griezelverhalen die zijn grootvader vertelt. Zijn grootvader, die hij abuelo noemt, vertelt ze hem al van toen Cas klein was. Voor abuelo zijn ze echt maar Cas gelooft helemaal niet in geesten, griezels of een soort onderwereld waar allerlei gedrochten wonen. Maar die minder voor de hand liggende hobby’s hebben ervoor gezorgd dat hij op zijn vorige school gepest werd. Zijn moeder en abuelo besloten daarom om te verhuizen. Dus vandaag, op zijn nieuwe school op het eiland Poelberg, probeert Cas vrienden te maken. Bram en Stijn zijn z’n nieuwe kameraden en dan is er nog Fien, de dochter van de directrice. Zij komt net als Cas wel eens te laat op school en blijkbaar schept dat een band.
Op een stormachtige avond ontmoet Cas Nomi, een vreemd meisje dat net uit zee lijkt te komen. Even plots als ze verscheen; is ze verdwenen. Moet Cas nu toch de verhalen van abuelo gaan geloven?

Voor Eline Vantilt is dit haar tweede jeugdboek. Eigenlijk werkt ze in Brussel als online expert communicatie. Schrijven is dus als het ware een ‘uit de hand gelopen hobby’ in wording. Laat ons dat alvast hopen, want ze weet hoe ze een verhaal moet vertellen. Spanning wordt opgebouwd, mysterie lokt de lezer mee en een razend spannende climax zet je op het puntje van je stoel op het einde van het verhaal.

De belangrijkste personages zijn bijna allemaal kinderen, wat de inleving bevordert. Alle nevenfiguren worden voldoende uitgediept om ze interessant te maken voor de lezer. Zo heb je bijvoorbeeld de heks Annelie en haar loopjongen Jacob. Ook abuelo is meer dan de oude man die je enkel met het blote oog kan zien. Het Schemerrijk wordt mooi omschreven en de suggestie van akelige details is voldoende om de verbeelding de rest te laten doen.

De uitgeverij heeft een passende omslagillustratie bij het boek gemaakt. Het vat een belangrijke scène uit het verhaal samen.

Prima leesvoer voor durvers vanaf 10 jaar.