Het wonder van de appel

In dit mooie kartonnen boekje volgen we een appelboom door de seizoenen heen. We beginnen onder een laagje sneeuw in de winter. Als de zon begint te schijnen en de lente komt eraan krijgt de boom knoppen en bloesem. De bijtjes helpen bij het verspreiden van het stuifmeel. Ze zorgen ervoor dat de boom in de zomer kleine vruchten krijgt die in de herfst uitgroeien tot heerlijke sappige appels.

Een leuk interactief schuif, flap en pop-up boekje over het fruitje dat elk kind lust. De eenvoudige tekeningen geven op begrijpelijke wijze het ontstaan van de appel weer. Op elke dubbelpagina een korte uitleg van maximum twee zinnen. De teksten zijn behoorlijk sec voor het peuterpubliek dat men wilt bereiken. Misschien dienen ze eerder als houvast voor de voorlezer en verzin je er zelf nog iets bij om het een beetje toegankelijk te maken? De schuifjes en flapjes maken het een plezierig bladermomentje voor kleine vingertjes. De effecten (bv een ronddraaiende zon, ontluikende bloesemblaadjes) zijn heel mooi en vervelen niet. Een thumbs up voor de oogvriendelijke afgeronde hoeken. Ik ben dan weer iets minder enthousiast over de koolmeesjes die her en der rond vliegen. Deze illustraties komen wat kinderlijk over en staan in contrast met de realistische bijtjes en boom.

Een leuk leerrijk boekje om samen met je kleuter in te lezen en te ontdekken. Met een kommetje appeltjes erbij natuurlijk!