Het vogeltje en andere Armeense sprookjes

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de Armeense schrijver Toemanjan, werden zijn sprookjes in dit boek gebundeld. Vijfentwintig sprookjes, langere en kortere vertellingen, geven ons een inkijk in de rijke Armeense literatuur. Sommige sprookjes lijken dicht aan te leunen bij onze sprookjes zoals ‘Het Geitje’ en ‘Koning Tremel’. Andere sprookjes zoals ‘De Dappere Nazaar’ zijn eerder nieuw. De sprookjes eindigen telkens met een moraal en zijn humoristisch opgebouwd. Personages zijn vooral dieren, koningen en koninginnen, leugenaars en slechteriken. De sprookjes werden zowel in rijmvorm als in narratieve vorm neergeschreven.

Al jarenlang worden sprookjes van generatie op generatie doorverteld. Ze behoren in de eerste plaats tot een orale traditie van verhalenvertellers, waardoor het neerschrijven van sprookjes van moed en talent getuigt. Dit boek is erin geslaagd om recht te doen aan de traditie van Armeense sprookjes en kiest ervoor om niet zomaar een herwerking of actualisering van de verhalen door te voeren. Daardoor hebben de sprookjes soms bevreemdende elementen, maar is tegelijkertijd de charme van de sprookjes bewaard gebleven. In alle eerbied werden de neergeschreven verhalen van Toemanjan gebundeld. Dat God een prominente plaats krijgt in de sprookjes getuigt daarvan.

De illustraties zijn eenvoudig. Zonder veel fantasie wordt een haan of een koe getekend, wanneer deze aan bod komen. De tekenstijl is weinigzeggend en geeft het boek geen dynamiek. Door de statische illustraties mist het boek de kans om aan de sprookjes een nieuw elan te geven.

Hoewel de zinnen soms houterig aanvoelen, is de vertaling zorgvuldig en met kennis van zaken gebeurd. Toch zijn niet alle sprookjes een schot in de roos en zal dit boek niet voor iedereen weggelegd zijn. Voor wie toch een poging waagt, zijn ‘Het Vogeltje’, De Onoverwinnelijke Haan’ en ‘De Leugenaar’ alvast aanraders!

Goed om te weten: sommige sprookjes kunnen beangstigend overkomen.