Het Van Erschreve familiegeheim

Omdat Jonathan vier onvoldoendes heeft op zijn eindrapport stuurt zijn vader hem aan het begin van de vakantie naar oom Theodore. Oom Theodore woont in een reusachtig landhuis. Jonathan is echter niet de enige gast in Huize Van Erschreve. Reggie en Gin logeren er ook. En ook Emma verblijft er. En wie zijn Konings XL en Konings XS? Wie is Thea, Patrick Verschraeven en Cleyne?  Ik laat jullie in spanning want dit boek moeten jullie echt lezen. 
Dit is het allerbeste tienerboek dat ik in tijden gelezen heb. Het heeft om te beginnen een aantrekkelijke retrokaft dat, als je het boek nog niet gelezen hebt, vragen oproept. Wat is het ding waarop Jonathan fietst? En wie is het meisje met de roze bles? En op de achtergrond is een kasteel met spookallures te zien. Heerlijk stoere, enge, maar vooral veelzeggende tekeningen. 
Het verhaal leest als een sneltrein. Het gaat met zo'n vaart vooruit dat het onmogelijk is om het boek even weg te leggen. 
Het verhaal bestaat uit 31 hoofdstukken. De duidelijke inhoudstabel alleen beslaat vier pagina's. Het boek vangt aan met hoofdstuk 0, een korte en volstrekt nutteloze voorstelling. Heerlijk toch om een verhaal zo te laten beginnen. Tussen de hoofdstukken door heeft de schrijfster intermezzo's ingelast. De inhoudstabel wordt met een epiloog en oplossingen afgesloten. En toen dacht ik: oplossingen?
Sommige stukken tekst werden in het rood gedrukt tegen de licht beige achtergrond. Dat zijn voornamelijk de voetnoten en de 'speciallekes'. Die voetnoten zijn subliem. Sommige zijn grappig, zo niet hilarisch. Sommige zijn vraagstukken of raadsels, vandaar het deeltje 'Oplossingen'. Sommige voetnoten stellen vragen over de tekst. Zo weet je of je wel aandachtig leest. Uit andere voetnoten leer je iets. Zelfs Latijn komt aan bod. En wel op een supercoole manier.
Het verhaal is ontzettend spannend en absoluut niet voorspelbaar. Op een bepaald moment voel je wel aan dat het verhaal een andere wending neemt, maar het is pas als je verder leest dat alle puzzelstukken op hun plaats vallen. 
Een ideaal geschenkboek voor jonge tieners.