Het Toverboek

'Het Toverboek' is een encyclopedie die elke tovenaar in zijn bezit moet hebben. Het bevat eeuwenoude informatie over tovenarij. Zo komen we te weten dat we in de toekomst kunnen kijken door eksters te tellen en wat we kunnen aflezen van die gekke lijnen in onze handpalm.
Verder wordt ook uiteengezet waar al die begrippen in de toverwereld voor staan, bijvoorbeeld wat een toverspreuk precies is: “een reeks van woorden waarlangs de tovenaar zijn energie richt”.
Tovenarij verschilt ook van de ene cultuur tot de andere. Zo maken in het Westen tovenaars gebruik van een toverstaf, in het Oosten verkiezen ze een toverlamp.
De schrijver bundelt niet alleen deze informatie, hij geeft er zelf ook een waarde-oordeel aan en voegt soms wat informatie toe. Heel wat toverspreuken heeft de schrijver ontleend aan zijn eigen brein. De informatie die over tovenarij bestaat, geeft hij ook weer alsof je hier alles van mag geloven … of toch bijna alles.
De illustraties in bruintinten maken dat deze encyclopedie nog meer tot de verbeelding zal spreken. Hierdoor is dit boek ook erg aantrekkelijk voor oudere kinderen die nog in tovenarij willen geloven. De bijgevoegde cd-rom is uiterst geschikt voor hen. Hierop vinden we toegevoegde realiteit. De cd-rom komt erg magisch over, zowel door de grafics als door de geluiden alsook door de eigenlijke spelletjes. Wanneer je het spel start, krijg je een venster van de webcam. Je ziet jezelf zitten. Het boek verwacht dat je aan het toveren gaat door de bijgevoegde kaarten voor de webcam te houden. Afhankelijk van welke kaart je omhoog houdt, speel je een ander spel. Je kan deze spelen bedienen door met de triggerkaart te bewegen. Fascinerend!