Het stuur van Tuur

Vik woont naast Tuur, een fantastische buur. Omdat zijn ouders het druk hebben met hun werk, past Tuur voor en na school op hem. Samen beleven ze leuke tijden.

Het boekje is een meer dan waardige opvolger voor het eerder verschenen ‘Het uur bij Tuur’. Opnieuw is het een boekje voor beginnende lezers (AVI M3, de meeste kinderen halen dit niveau rond carnaval in het eerste leerjaar) en staat de tekst volledig op rijm. Deze keer heeft het boekje als thema vervoersmiddelen, iets wat de titel al deed vermoeden.
Net zoals de vorige keer, vouw je het boekje naar boven open. Frank Daenen heeft de vrolijke en grappige tekst van Riet Wille voorzien van warme, kleurrijke prenten. Als je ze wat beter bekijkt, zie je er heel wat leuke details in verstopt zitten. Op de achterflap staan er daarom enkele zoekopdrachten bij. Frank Daenen weet met zijn illustraties altijd een sfeer te scheppen waarbij je het vanbinnen warm krijgt. Met de lay-out van de tekst wordt heel speels omgegaan. Er is moeilijk een constante in te vinden, maar de tekst staat naar mijn gevoel telkens daar waar die hoort te staan. Ook met de richting van de tekst wordt er afgewisseld al naargelang de context.

“Veel pret op school,” zegt Tuur.
“Het is gauw vier uur.
Dan kom ik naar je toe.
Let maar op hoe ik dat doe ...”

Vik droomt op elke bladzijde al van Tuur en van het stuur dat hij vasthoudt. Het is een leuke ‘rijmoefening’ om te raden wat er op de volgende bladzijde te zien zal zijn. Doorheen het boekje gaat het ene seizoen over in het andere. Herfst wordt winter enzovoort. Net voor het einde van het verhaal, krijgen de lezers een heuse zoekplaat met opdrachten op rijm. En dan is er tijd om even uit te blazen. Een ‘must have’ voor elke schoolbieb!
TIP: Voor leerkrachten zijn er op www.klascement.net lesideeën te vinden bij dit boek.