Het Sinterklaasboek/ Het Kerstboek

'Het Sinterklaasboek'. Binnen twee weken is het zover. Het feest van Sinterklaas. Otje en Nenny gaan met mama naar de intocht van de Sint kijken. Zo'n toeloop van mensen heeft Otje niet verwacht. Hij kan niets zien met al die grote mensen. Gelukkig mag hij op de schouders van een motorrijder zitten en Nenny op die van een andere lieve man. Otje is overdonderd door de mooi uitgedoste Pieten en de boot. Eigenlijk is hij wat ongerust. Nenny is steeds lief en braaf. Hij was wel eens opstandig en ongehoorzaam. Zou Piet wel eens kinderen in een zak meenemen naar Spanje? Wanneer mama 's avonds voorstelt een brief naar de Sint te schrijven wil Otje niet dat iemand weet wat erin staat.
Origineel voorleesverhaal, maar ook geschikt om zelf te lezen. De situaties spelen zich af in de leefwereld van jonge kinderen rond de sinterklaasperiode. Ze jutten mekaar op in de school, iedereen is weleens stout geweest. Elk kind vraagt soms geschenken waarvan hij vooraf weet dat mama en papa er niet mee akkoord gaan. Een heerlijke kindertijd wordt beschreven, met inbegrip van de angsten en emoties over het onbekende, en de kinderlijke geheimpjes. De tekst is goed verstaanbaar en zal de jonge lezertjes wel boeien. De illustraties van Harmen van Straaten zijn zoals gewoonlijk fragiel en heerlijk kinderlijk puur.
Als je het boek omdraait heet het 'Het Kerstboek'. In de klas vertelt juf Jetje het kerstverhaal net voordat de kerstvakantie begint. Wibo onderbreekt het verhaal enkele keren omdat zijn vader het flauwekul vindt. Juf Jetje wordt er zeer zenuwachtig van en niemand vindt het nog fijn. Ze krijgen hun rapport en Otje denkt aan de heerlijke kersttijd. Otje probeert Wibo te begrijpen. Zijn mama is doodziek, ligt in het ziekenhuis en zijn papa Harm is een kunstschilder en niet huiselijk aangelegd. Harm kan er zich niet bij neerleggen dat hen dit nu overkomt. Otje brengt de namiddag bij Wibo door omdat hij medelijden met hem heeft. Harm maakt voor hen chocolademelk en kaasbroodjes. Hun huis is rommelig, er hangt geen kerstversiering en er branden geen kaarsjes. Wanneer Otje thuis komt, heeft mama een verrassing voor zijn rapport en een lekkere kerststol. De huiskamer ruikt naar dennengroen en overal hangen kerstbollen en kransjes. Op kerstavond gaan ze met zijn allen naar de kerstviering. Vrede aan iedereen. Maar Otje denkt aan Wibo die met zijn papa thuis zit zonder boom en lekkers. Is dit vrede op aarde?
Het zijn mooie, korte verhaaltjes uit het dagelijkse leven. In dit verhaal gaat Otje nadenken over de toestand bij zijn vriendje thuis. Wibo heeft er geen schuld aan dat zijn mama zo ziek is en Otje vindt dat er geen vrede is wanneer je een vriend in de steek laat.
Twee mooie verhalen in één boek die ons ervan bewust maken dat alles niet zo vanzelfsprekend is. Het zet ook kinderen tot nadenken aan. Hoe kan je een situatie bekijken en oplossen? Mooi geschreven en zeker mooi geïllustreerd door Harmen van Straaten. De beide verhalen zijn doorweven met alle gekende sint- en kerstliedjes met muzieknotatie.