Het kunstboek voor kinderen. Geel.

Een boek dat gaat over kunst en als doelgroep kinderen heeft, is geen evidentie. Toch is dit boek erin geslaagd om er een boeiend geheel van te maken. Geen saaie opsommingen van kunststromingen en beschrijvingen van schilderstijlen, maar wel een frisse, originele kijk op heel uiteenlopende kunstwerken.

Het boek neemt de lezer mee in de wereld van de kunst en probeert die zo eenvoudig mogelijk voor te stellen. Dat wordt gedaan door vragen te stellen, door de lezer uit te dagen en op andere manier naar het schilderij te laten kijken, om zo details op te merken en te leren benoemen. Het is een boek dat je ook doet nadenken over hoe je het zelf zou doen. Hoe zou je bijvoorbeeld snelheid in een schilderij brengen? Of er wordt gevraagd hoe je je favoriete muziek in beeld zou brengen. Zo wordt de lezer actief betrokken bij het boek en bij het denkproces van een kunstenaar. Niet enkel schilderijen worden besproken, maar ook beeldhouwwerken, foto's en collages komen aan bod. De begeleidende tekst is vlot te lezen, door de opdeling en spreiding over het ganse blad krijg je nooit de indruk van een saaie tekst of een te lang geheel. Tussen de tekst worden regelmatig details van het kunstwerk getoond en besproken. Ook de titel bij elk kunstwerk is goed gevonden en wekt de nieuwsgierigheid op.

Kortom, ‘Het kunstboek voor kinderen’ is een fijne combinatie van een lees- en informatieboek. Helemaal achteraan in het boek wordt bij elk kunstwerk nog wat extra informatie gegeven. Wanneer heeft de kunstenaar geleefd, waar is hij geboren, met welke materialen is het kunstwerk gemaakt en waar bevindt het zich tegenwoordig? Zo kan je de kunstwerken misschien ook ‘live’ gaan bekijken.​