Het grote voorleesboek voor rond de 3 jaar

In dit boek kan je een keuze maken uit 42 verhalen, gedichten, zoekplaten en tekeningen van verschillende bekende schrijvers en tekenaars. Leuke voorbeelden zijn ‘Wesp’ van Miep Diekmann met tekeningen van Thé Tjong-Khing, ‘Het beertje Pippeloentje’ van Annie M.G. Schmidt met tekeningen van Harrie Geelen en ‘Nijntje en Nina’ van Dick Bruna. Het is een leuke mix van talentvolle schrijvers en tekenaars. Een aantal van hen komt meermaals aan bod, maar dat stoort niet. De bijdragen zijn van een zeer uiteenlopende lengte. Het kortst zijn de dubbele bladzijden die een leuke illustratie bevatten, maar er zijn ook verhaaltjes van meer dan tien bladzijden waarin de tekst centraal staat. Daarnaast zijn er nog zoekplaten. Het jammere daarbij is dat bepaalde voorwerpen in het midden van de tekeningen zijn weggevallen door het inbinden van deze nieuwe uitgave. Door de variatie aan genres kan elke driejarige wel iets leuks vinden in het boek. Achteraan het boek vind je een uitgebreide bronvermelding, zodat je boekjes die jouw kind interesseren ook opnieuw en in de originele uitgave kan opzoeken.

Als het neerkomt op het echt gaan voorlezen van dit boek, bijvoorbeeld voor het slapengaan, is het in mijn ogen een vreemde keuze om voor seizoensgebonden verhalen te kiezen. Zo komen de Sint en Kerstmis voor aan het einde van het boek. Je zou dat kunnen verantwoorden door te stellen dat het boek doorheen een heel jaar kan worden voorgelezen, maar dan zou het verhaaltje ‘Verkleedfeest’ toch in de eerste helft van het boek moeten voorkomen, wat niet het geval is.
Het is een boek met een stevige kaft, wat bijdraagt aan een lange levensduur. Driejarigen zijn dit soort dikke boeken vaak nog niet gewoon, wat voor een nieuwe voorleeservaring zorgt. Zo staan van kleine boekjes, zoals bijvoorbeeld Dikkie Dik, twee bladzijden uit het origineel op één bladzijde van deze bloemlezing gedrukt. Kort gezegd is het boek een leuke kennismaking met uiteenlopende klassiekers voor driejarigen, waarmee je zelf aan de slag kan gaan.