Het grote boek over grote dieren

De titel van dit grote boek dekt de inhoud volledig. Het start met de pertinente vraag: 'Hoe groot is groot?' Want sommige dieren zoals de giraf zijn groot, andere zoals de olifant zijn zwaar en weer andere zoals de python zijn lang. Deze drie dieren staan afgebeeld met hun meest spectaculaire afmetingen en andere bijzonderheden. Om een idee te geven over de grootte krijgen de kinderen een herkenbare referentie.  Giraffen bijvoorbeeld kunnen meer dan vijf meter worden. Dat is groter dan een dubbeldekbus en de nek van de giraf is zo lang als een (volwassen) mens. Olifanten wegen meer dan zeventig mensen bij elkaar. Als je de bladzijde omdraait, ontdek je het grootste dier van allemaal en dat is de blauwe vinvis. Die is groter dan de grootste dinosauriër: hij kan meer dan dertig meter lang worden dat is langer dan een tennisveld en ze wegen meer dan sommige vliegtuigen. Dat zijn cijfers om 'Wauw' tegen te zeggen! De blauwe vinvis krijgt dan ook als eerste een grote uitklapprent. De informatie staat op elke bladzijde rond de tekening.
Dan gaat het over grote vogels met als kampioen de struisvogel. Hij kan met een enkele stap vijf meter overbruggen. Vervolgens komen de gevaarlijke dieren aan de beurt. Op de uitklapprent staan een aantal van die lieverdjes, zoals de anaconda, de leeuw en de grizzlybeer, samen met hun sterke kantjes. De 'kriebelige kruipers' staan afgebeeld in hun min of meer ware grootte: wandelende takken, goliathvogelspinnen, de Afrikaanse duizendpoot met zijn 200 poten ... De pooldieren worden samen voorgesteld, maar bij elke prent staat ofwel een N voor Noordpool of een Z voor Zuidpool. Op de uitklapprent staan de muskosos, de zeeolifant, de walrus en de narwal samen met de ijsbeer en nog enkele andere dieren afgebeeld. Tenslotte komen de 'Zeewezens' aan de beurt; het gaat hier om vissen. Het boek besluit met 'de grootste, de snelste, de zwaarste'.
Dit boek is niet alleen heel interessant omwille van de vele weetjes, het geeft kinderen ook een goed idee van hoeveelheden. De fraaie illustraties zijn duidelijk en het geheel is zeer stevig. Door het grote formaat is het ook interessant voor klassikaal gebruik.