Het Flip-effect

Gevangen in het lichaam van een ander

Alex wordt wakker maar niet als Alex, maar als Philip (of Flip voor de vrienden). Geleidelijk aan komt hij te weten wie Philip is, namelijk een jongen van zijn leeftijd, wonend in een andere stad van Engeland. Hij heeft één zus en twee liefjes en is niet de meest voorbeeldige leerling op school. Wanneer hij zijn echte moeder probeert te contacteren blijkt dat het nummer veranderd is in een privé-nummer. Vanaf dan beseft Alex dat er iets heel raars moet gebeurd zijn. Hij probeert uit te zoeken wat er precies gebeurd is en wie Philip eigenlijk is. Uiteindelijk ontdekt hij dat hij met de ziel van Alex in het lichaam van Philip leeft.
Het is een ware uitdaging om de dagen door te komen aangezien Alex heel andere interesses heeft dan Philip en hij constant vragen krijgt die hij niet kan beantwoorden. Het moeilijkste van allemaal is het wennen aan zijn nieuwe leven. Wanneer Alex via Google te weten komt dat zijn lichaam nog leeft (in coma) kan hij dit niet zomaar aanvaarden. Hij neemt zich voor om in het geheim naar het huis van zijn echte ouders te reizen en hen voorzichtig te vertellen dat hij Alex is in een ander lichaam. Zijn plannen draaien echter helemaal anders uit. De politie legt hem zelfs een verbod op om nog contact te zoeken met 'zijn' ouders.
Alex kan dit hele gebeuren niet meer alleen verwerken en zoekt steun bij lotgenoten. Zo ontmoet hij Rob, een persoon die hetzelfde heeft meegemaakt, maar zijn lichaam was wel dood. Rob probeert hem te leren leven als Philip. Alex echter houdt voet bij stuk: zijn besluit staat vast om terug te keren naar zijn oude lichaam.
Het boek snijdt het thema aan van het bestaan van een ziel. Hoe een ziel kan bestaan in een ander lichaam, wie je dan eigenlijk bent om tot de conclusie te komen dat je zowel je ziel als je lichaam nodig hebt om volledig jezelf te kunnen zijn. Hoewel dit een zwaar thema is, is het boek dit helemaal niet. Het boek neemt je direct mee in het verhaal en laat je niet meer los. Je voelt de verwarring bij Alex, het verdriet wanneer zijn huis zijn thuis niet meer is, de onmacht die hem overvalt, maar vooral het ongeloof als je ziel en je lichaam gescheiden zijn.