Het fijne brein van bomen

Bomen staan met elkaar in verbinding en kunnen met elkaar communiceren. Het is fascinerend hoe bomen zorg dragen voor ons, voor de wereld en voor elkaar. In dit eenvoudig weetjesboek ontdek je hoe bomen groeien en hoe belangrijk ze zijn voor het klimaat en voor ons allen. Moeilijke processen worden met eenvoudige illustraties helder en overzichtelijk aan jonge kinderen uitgelegd. Zoals wanneer de mens zuurstof inademt en koolstofdioxide uitademt, zal de boom koolstofdioxide opnemen en zuurstof uitstoten. De auteur gaat geen moeilijke woorden uit de weg, integendeel: hij verduidelijkt de begrippen met simpele en sobere tekeningen. Je komt te weten hoe bomen groeien met zonlicht en water. Ook daar wordt het complexe proces van fotosynthese en glucose schematisch, met eenvoudige symbolen getoond.

De voorstelling van alle processen die zich bij de groei van bomen afspelen is simpel en duidelijk geïllustreerd. Het is de eerste keer dat ik een zo heldere en eenvoudige presentatie tegenkom. Ook de structuur is logisch opgebouwd.
Philip Bunting toont de samenhang tussen alle leven in het bos. Hoe dieren, schimmels, paddestoelen signalen van de bomen opvangen. Wist je dat bomen hun blaadjes smerig laten smaken wanneer dieren teveel blaadjes opknabbelen?

Je wordt verrast hoe bomen een brein hebben en via een heel netwerk met elkaar communiceren en voor elkaar zorgen. Hier toont de illustrator een zorgende kant van de bomen, die gevoelens van affectie oproepen. Ze sturen via hun wortels extra voedsel naar een boom die gewond is, ouderbomen zorgen ervoor dat jonge boompjes langzaam groeien opdat ze een stevige, rechte stam ontwikkelen.

De tekeningen komen wat vlak en statisch over, maar geven een duidelijk beeld. De eenvoudige schema’s met herkenbare symbolen zijn verhelderend. Om die reden is de achtergrond ook sober gehouden. Dit boekje wordt in Australië in scholen als lesmateriaal gebruikt. In vele continenten worden documentatie boekjes nog op een klassieke wijze geïllustreerd.