Het dagboek van Nurdius Maximus in Egypte

Nurdius Maximus, een naar eigen zeggen Romeinse held van twaalf jaar, mag samen met Julius Caesar op missie naar Egypte. De zware taak die op zijn schouders rust, is de volgende: overtuig farao (en leeftijdsgenoot) Ptolemaeus ervan om zijn schuld aan Rome te vereffenen. Is deze opdracht haalbaar voor onze onhandige held Nurdius?
Nurdius is ervan overtuigd dat Caesar denkt dat hij ooit een grote Romeinse held gaat worden. Hij wil Caesar absoluut niet teleurstellen! Echter, hoe meer moeite Nurdius doet, hoe makkelijker hij blundert ... De taak volbrengen wordt een echte ‘mission impossible’. Waar hij wel in slaagt is het koppelen van Caesar aan Cleopatra. Uiteindelijk lukt het Nurdius om weer heelhuids thuis te raken, wat aangezien de omstandigheden al een hele prestatie is! Misschien moest hij het ook zo ver niet gaan zoeken om een echte held te kunnen zijn?
Het is een vrolijk dagboek vol grappige belevenissen van Nurdius Maximus, een tiener uit Rome die zichzelf wat overschat. Ondertussen steken de lezers iets op over de levensstijl van een farao, het leven van Egyptenaren in die tijd, het feit dat cultuurverschillen al even lang bestaan als er verschillende culturen zijn, ... Onze Romeinse held weet al zijn bevindingen op een hilarische manier te vertellen en te tekenen in zijn dagboek.
Het boek leest ongelooflijk vlot. De lay-out zorgt ervoor dat je het idee hebt dat je een dagboek op papyrus aan het lezen bent. Het lettertype lijkt dat van handgeschreven tekst maar blijft ondertussen duidelijk leesbaar. Leuk zijn de aantekeningen bij de tekeningen; die maken het geheel nog grappiger.
Achteraan in het boek wordt nog wat extra informatie gegeven over onderwerpen die in het verhaal ter sprake komen. Een grappig en leerrijk boek voor tieners van vandaag.