Het brandweermannetje

Het kleine brandweermannetje gaat op pad en vertelt ons wat hij zoal doet. Dat is heel gevarieerd: hij poetst zijn brandweerwagen, redt een poes uit de boom, haalt een fiets uit de sloot, verwijdert een omgevallen boom van een huis, hij blust uiteraard af en toe een brand, zet zijn zwaailicht en sirene aan en spuit de straat schoon.
Zijn taken worden per dubbele pagina omschreven en geïllustreerd. De illustraties van Kathleen Amant zijn eenvoudig, goed omlijnd en kleurrijk en ondersteunen de tekst. De tekst is op rijm en dat hapert hier en daar wel wat. Sommige zinsconstructies voelen niet natuurlijk aan, bijvoorbeeld: “Vliegt van een kar vol koeienmest/ de laadklep zomaar open/ dan ligt de hele straat vol poep/ en kun je daar niet lopen ...” Hier en daar zijn er wat woorden benadrukt door ze in kleur of in grotere letter te zetten. Een echte meerwaarde is dit niet.
Het boekje is uitgegeven in een stevige kartonversie en zal het jongste publiek wel aanspreken. Het is ook bruikbaar om rond het thema ‘brandweer’ te werken. Geen hoogvlieger en eerder eentje van de zovele prentenboekjes.