Het boek dat niet gelezen wil worden

Een kakigroene kaft met gouden tekst en illustraties … het trok meteen mijn aandacht. Is dit iets voor kinderen of eerder voor volwassenen? De omgekeerde A en R, de titel zelf en de woorden die je vragen om het boek zeker niet te openen zorgen ervoor dat je nieuwsgierigheid geprikkeld wordt en … dat je het boek net wél wilt lezen. Laat dat natuurlijk wel het doel van het boek zijn. Om op mijn eerste vraag te antwoorden: het boek is er eentje waar jong en oud plezier aan zal beleven.

Als je het toch gewaagd hebt om het boek te openen, geeft het een volwassene de opdracht om voor te lezen aan een kind dat niet in slaap kan vallen. Het boek blijft wel alles op alles zetten om niet gelezen te worden. Zo verandert het in een stuur, duiken er onbestaande woorden op, krijgt het vleugels, moet je erop gaan liggen, en zo blijft het boek nog wel een tijdje doorgaan. Acties genoeg om heerlijk interactief aan de slag te gaan.

De knappe vormgeving, de donkerroze en blauwgroene tekst, de fijne illustraties, de veranderende lettertypes, de opdrachten, de humor … ze dragen allemaal bij tot dit absoluut leuke en verzorgde geheel. De voorlezer van dienst kan alles nog een level hoger tillen door zijn manier van expressie. Dit boek kan je voorlezen “braaf in de zetel”, maar als je helemaal los wilt gaan, kan je ook een hele kamer benutten. Of het op die manier het ideale verhaaltje voor het slapengaan is, durf ik te betwijfelen. Maar leuk was het in ieder geval wel.

Sundin is een Zweedse komiek, scenarioschrijver, acteur en tv-presentator en dus ook auteur. Dit debuut werd in Zweden het bestverkochte kinderboek van 2020. Het concept deed me denken aan het boek zonder tekeningen. Helemaal origineel was het niet voor mij, maar het is wel een absolute aanrader dat ongetwijfeld ook zal aanslaan bij jonge en oudere lezers in België.