Het boek dat écht niet gelezen wil worden

Blijkbaar liep het bij David Sundin's vorige Het boek dat niet gelezen wil worden helemaal mis! Het werd het bestverkochte kinderboek van 2020 in Zweden. Hij moest opnieuw beginnen! Daardoor ligt dus nu Het boek dat écht niet gelezen wil worden met knalrode kaft en gouden letters te blinken voor mijn neus. Nu zal vast en zeker niemand het wagen! 

Natuurlijk wil Sundin niets liever dan dat jij (ja, jij!) dit boek openslaat ... En dat lukt wonderwel. De teasers op de kaft prikkelen je nieuwsgierigheid en voor je het zelf goed en wel beseft, ben je al aan 't bladeren. De omgekeerde/gespiegelde letters, de angstaanjagende beesten die je moeten buiten houden ... Niets kan je stoppen! 

Binnenin gaat een kind op zoek naar een volwassene om het boek voor te lezen. Maar dat wordt erg moeilijk want dit boek wil dus écht niet gelezen worden. Het bijt, geeft onmogelijke opdrachten, probeert uit de voorleeshanden geschud te worden, stuurt je via een ingewikkeld doolhof en verwisselt letters. Alles om maar NIET gelezen te worden. Ga je als voorlezer mee in de gekkigheid, dan wordt het vast en zeker genieten tijdens een heerlijk actief voorleesmomentje. 

Het gebruikte kleurenpallet (rood en groen) en de negentiende-eeuws aanvoelende illustraties zullen bij menig retro liefhebber in de smaak vallen. Het continue spelen met lettertypes en illustraties is dan weer echt iets voor de hedendaagse lezer. De combinatie van deze twee elementen zorgt voor een leuk en origineel geheel. Uiteraard valt of staat dit boek met de prestatie van de voorlezer. Die kan maar beter zijn borst nat maken! 

Sundin is een Zweedse komiek, scenarioschrijver, acteur, tv-presentator, en dus ook auteur. Na het succes van Het boek dat niet gelezen wil worden'besloot hij nog even verder te gaan in dit straatje. Intussen verschenen al drie luisterboeken in hetzelfde genre (Het luisterboek dat niet wil ophouden) en nu dus een tweede boek. Niet meer bijster origineel, dat klopt, maar wel een leuk voorleesboek voor sportieve voorlezers en luisteraars die wel van een beetje actie houden.