Het been van opa

Wanneer Jimmy en Minnie alleen thuis zijn op een stormachtige avond, vinden ze een been van hun opa. Hun oma is gestorven en met opa heeft papa ruzie. Daarom hebben ze hem nog nooit ontmoet. Ze besluiten op onderzoek uit te gaan. Er is niemand die hen kan tegenhouden want papa werkt op een boorplatform en mama ligt in het ziekenhuis met een openbeenbreuk. Maar waarom zijn deze kinderen alleen thuis? De ouders van mama wonen in het verre Felicië dus kunnen niet even komen babysitten …

Een prachtig fantasierijk verhaal over twee dappere kinderen. Ze maken onwaarschijnlijk spannende avonturen mee waarbij je soms op het puntje van je zetel belandt. Reinhilde weet alle emoties bij de lezer te raken. Je kan ermee lachen, huilen, nagelbijten maar het boek laat je vooral achter met een warme waas van ‘alles komt altijd goed’. Ik denk niet dat Reinhilde de bedoeling had om een waarheidsgetrouw verhaal te vertellen, maar er zitten wel veel herkenbare dingen in. Het boek geeft lezers vooral de kans om zich in te kunnen leven in situaties die niet vanzelfsprekend zijn. Op de momenten dat je denkt dat alles weer goed komt, gaat het plots nog slechter. Op uitzichtloze momenten vinden ze toch nog hoop. Dankzij de levendige, vlotte schrijfstijl ben je aan het boek verknocht van begin tot einde.

Het is nog maar het derde boek dat Reinhilde Van Driel schreef, maar laten we hopen dat er nog een veelvoud hiervan mag volgen. Naast schrijven houdt ze ontzettend veel van acteren. Ze is actief in Gent bij Kollektief D&A waar ze theater speelt voor kinderen en jongeren. Haar vorige boeken kenden via deze weg een tweede leven in het theater. Een ander leuk ‘wist-je-datje’: in de jaren 90 kenden we haar als Merel in de komische jeugdreeks ‘Buiten de zone’.

De mooie omslagillustratie is van de hand van Harmen van Straaten. Dat alles draait rond het been van opa is duidelijk.

Een aanrader voor lezers vanaf 9 jaar.