4+ | 2011
Lannoo
ISBN 978-90-209-9873-3
FICTIE , 16 p. , €12.99
gekartonneerd , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Hendriks spookjesboek

Pieter de Poortere (auteur) Pieter de Poortere (illustrator)

Hendrik, het spookje dat ook eerder dit jaar verscheen in de boekjes rond Poes van Pieter De Poortere, en voor vele kinderen een bekende gids uit het Huis Van Alijn, presenteert zijn eigen Spookjesboek. In dit grote kartonboek kunnen jonge lezers op zoek gaan naar sprookjesfiguren, eskimo's, zeemeerminnen, toeristen en zelfs de Indische waterlelies uit de Efteling.
De prenten wisselen tussen overdag en ’s nachts en zijn vaak per twee een weergave van dezelfde plaats (in Gent). De ene keer zitten we overdag aan het Gravensteen, in de volgende prent wemelt het ’s nachts van de spoken in dit bekende kasteel.
Ook wat de figuren betreft is er veel afwisseling; doorheen het hele boek zijn ongeveer alle bekende sprookjes vertegenwoordigd, maar ook grappige toeristen en fanfares zijn present. Vele figuren keren een aantal keer terug, maar ook nieuwe personages blijven verschijnen.
De prenten zijn vooral in blauw, rood en wit met dikke zwarte contouren. Gek genoeg werd door de illustrator ook een paar keer een groen accent gelegd. Af en toe werden de prenten van tekstballonnen voorzien waarin een kleinere prent weergegeven is, een signaal om op zoek te gaan naar een vermiste kat, een stuk worst, of een ballon.
Dit zoekboek is origineel van uitgangspunt en ook de uitwerking is anders dan anders. De titel is zonder twijfel een knipoog naar de alternatieve uitwerking van een doordeweeks sprookjesboek. Het aanbod van de zoekboeken wordt zeker verrijkt met de stripfiguurachtige stijl van Pieter de Poortere. Ik kijk al uit naar zijn volgende boek.

Magali Haesendonck
Spoken | Sprookjesfiguren | Zoekboeken | Dag en nacht