Heksenjongen

De verkeerde jongen zal je leven redden. En jij het zijne.

Kelly Barnhill is een auteur die schrijft voor kinderen en volwassenen. Voor haar boek ‘Het meisje dat de maan dronk’ ontving ze in 2017 de Newbery Medal, een Amerikaanse bekroning voor het beste kinderboek.

‘Heksenjongen’ speelt zich af in een fantasiewereld waarin twee koninkrijken gescheiden worden door een groot en donker bos. De hoofdstukken worden telkens geschreven vanuit het perspectief van een andere verteller. Zo heb je wel zes verschillende vertellers, wat soms even zoeken is, maar de eerste zinnen maken telkens snel duidelijk wie het verhaal verder vertelt. De overheersende personages zijn het verhaal van Finn en Anna.

Finn woont in het ene koninkrijk. Zijn moeder is de Heks en ze beheerst de magie om mensen te helpen. Anna woont in het andere koninkrijk en haar vader wil maar wat graag die magie bemachtigen. Wanneer Finn zijn moeder op reis gaat en de magie achterlaat, ziet Anna’s vader de kans om zijn slag te slaan. Maar hoe moet Finn, een jongen die niet meer in zichzelf gelooft, dit gedaan krijgen? Hij begint wankel aan zijn spannende reis en groeit gaandeweg steeds meer als persoon. Zijn vertrouwen in zichzelf en in de wereld groeit. En samen met Anna zoekt hij naar een oplossing voor de magie.

Het verhaal wordt stapsgewijs opgebouwd. Er wordt telkens net genoeg informatie gegeven om je nieuwsgierig te maken naar het vervolg, zonder te veel te verraden. Hierdoor blijft het einde verrassend en spannend. Want waar zal de magie terechtkomen? En wordt hij ingezet voor het goede of voor het kwade?