Hallo-o-o daarboven!

Vos krijgt in de klas te horen dat hij een spreekbeurt moet geven over zijn verzameling. Zijn klasgenoten varken, poes, eend, schaap en schildpad weten meteen wat ze moeten meenemen. Elk hebben ze namelijk een bijzondere verzameling. Vos heeft geen verzameling en barst in tranen uit. Vader Vos stelt Vos meteen gerust en belooft hem dat ze samen een mooie verzameling zullen vinden. Samen trekken ze het bos in op zoek naar de beste verzameling. Wanneer het begint te regenen en Vos zijn vader uit het oog verliest, schuilt hij onder een boom. En die boom lijkt te antwoorden op het gejammer van Vos. Meer zelfs: de boom is het begin van zijn verzameling unieke bladeren.

‘Hallo-o-o daarboven!’ is een herkenbaar verhaal van kinderen die een spreekbeurt moeten geven in de klas. Een goede spreekbeurt begint met een goed onderwerp en dat kan wel eens de nodige stress en onzekerheid met zich meebrengen. De emoties van Vos vertolken dan ook op een goede manier hoe kinderen zich hierbij kunnen voelen. Het verhaal wordt rustig opgebouwd en het einde bevat een mooie wending die de lezer zal doen glunderen. De goede mix tussen een eerder klassieke tekenstijl en een moderne vormgeving, zorgt voor mooie beelden. De illustraties zijn groot, bieden voldoende perspectiefwissels en stellen de personages centraal. Daardoor worden Vos en zijn vrienden goed uitgelicht. Een leuke toevoeging is het getekende herbarium aan het einde van het boek.

Vier redenen om dit boek te kopen? Ten eerste is het boek esthetisch gezien een meerwaarde om in je boekenkast te hebben. Ten tweede vertelt het een verhaal waar kinderen zich in kunnen herkennen en situaties waar ze mee in aanraking komen. Ten derde is het boek het perfecte familieboek om samen in te lezen en de tekeningen te bewonderen. Tot slot is het boek een ode aan de natuur en aan het mooie in kleine dingen. Kortom: een aanrader.