Grote gedachten

Verhalen over filosofie

Filosofieleraar Swart wil dat de leerlingen uit zijn klas leren om zelfstandig na te denken. Ze moeten kunnen discussiëren, vragen stellen, ... Zijn lessen pakt hij dus op een alternatieve manier aan en hij trekt zo wel de aandacht van al zijn leerlingen. Niet alle leerlingen staan echter open voor de ‘grote gedachten’ van de verschillende filosofen. Maar één voor één ontdekken ze een filosoof die hun mening deelt, of die wel iets over hun eigen leven kan zeggen.
In elk hoofdstuk van dit boek maken we kennis met één van de zes leerlingen uit de klas van meneer Swart. De gebeurtenissen in hun leven zijn niet erg speciaal en bovendien wat houterig neergeschreven, maar ze vinden toch aansluiting bij een paar filosofen. Op zich zijn de verhalen over de leerlingen zelf nooit erg spannend. Daarmee rijst de vraag of dit kaderverhaal wel nodig was. Ik apprecieer alleszins de poging van de auteur om linken te leggen tussen het dagelijkse leven en de filosofie.
We maken in dit boek kennis met veertien belangrijke filosofen en een paar van hun filosofische concepten. Janny van der Molen vertelt dit erg helder zodat de inhoud voor iedereen begrijpelijk is. Tot slot worden al deze filosofen nog eens op een rijtje gezet en krijgen we informatie over hun leven en belangrijkste gedachten en publicaties.
Het is een leuk idee om een boek te schrijven voor de jeugd over filosofie. Het boek is toegankelijker dan het welgekende 'De wereld van Sofie'. Ook dit boek moet je af en toe aan de kant leggen om na te denken over wat je net gelezen hebt, maar dat maakt het net zo leuk. Voor jongeren met een prille interesse in filosofie is dit dus zeker een aanrader.