Gorilla is moe

Gorilla leeft in de zoo samen met z'n vrienden. Gorilla, de oudste van de dierentuin, is moe. Hij slaapt de hele dag en eet haast niks meer. Gorilla sabbelt lusteloos op een stengel die de verzorger in de medicijnen heeft gedoopt. De andere dieren zijn bezorgd. Ze proberen hem op te monteren, maar niks helpt. Maar dan gebeurt er iets in de dierentuin. Mensen stromen binnen en aan de ingang wordt een groot scherm geplaatst. Iedereen zingt, mannen dragen rode of gele shirts. Bij Gorilla gaat een belletje rinkelen. Is het weer zo ver? Is het voetbalgekte? Gorilla fleurt op bij het zien van de voetbalwedstrijd van de Rode Duivels. Hij is fan en kijkt enthousiast naar de wedstrijd. Hij geeft uitleg aan z'n vrienden. Als Gorilla fan is, dan zijn zij dat ook. Gorilla weet er alles van: rode kaart, gele kaart, hoekschop, strafschop. De Rode Duivels winnen de wedstrijd en Gorilla valt al dromend in slaap. Maar de volgende dag heeft Gorilla weer geen fut. De dieren hebben een plan. Ze gaan zelf een wedstrijd organiseren. Ze bezorgen Gorilla een prachtig moment. Maar Gorilla is moe. Hij gaat langzaam liggen en met een brede glimlach op zijn gezicht valt hij in een welverdiende slaap. Hij heeft tot op het laatste moment genoten, dankzij z'n vrienden.

Dit voorleesboek is geschikt voor de iets oudere kleuter. Het verhaal is geschreven in de verleden tijd. Er zijn drie hoofdstukken. De tekst is vrij lang, heel beschrijvend, maar met veel humor. De vele dialogen zorgen ervoor dat het verhaal vlot leest. De betere lezers kunnen ook zelf lezen. De dieren gedragen zich als mensen. Dit uit zich in hun gedrag. Er wordt veel aandacht besteed aan de gevoelens van de dieren. Je leeft met hen mee. Het boek geeft je een warm gevoel. Op een mooie manier wordt afscheid genomen van Gorilla. Het sterven van Gorilla blijft beperkt tot de laatste bladzijde. Daardoor is het geen triestig boek. Het is een vrolijk boek waarin de dieren afscheid nemen van een vriend, met een lach en een traan. De dood moet niet altijd triestig zijn.

Het boek heeft een leuk formaat. Er is veel aandacht besteed aan de lay-out en de illlustraties zijn passend. In het voorwoord lees je het belang van Pairi Daiza. Het is voor velen de enige plek om wilde dieren in het echt te zien. In het nawoord lees je dat gorilla's met uitsterven zijn bedreigd. Daar wil Pairi Daiza iets aan doen.