Glory

Race naar de vrijheid

De Britse Alexandra Blakewood is een verwende tiener die zichzelf regelmatig in de problemen werkt. Wanneer ze via Facebook een heleboel mensen uitnodigt voor een feestje, is na afloop haar huis zowat afgebroken en leeggeplunderd. Voor haar stiefvader is de maat vol. Alex heeft genoeg kansen gehad en wordt naar een heropvoedingskamp in de VS gestuurd.

Het boek start op een ergerniswekkende manier. Een onaangename jongere die alles heeft, maar naar aandacht snakt en zich daarom misdraagt, blijkt de hoofdfiguur te zijn. Gelukkig neemt het verhaal al snel een boeiende wending. Alex is best intelligent en door haar passie voor paarden en haar gedrevenheid zet ze alles op alles om te ontsnappen uit het vreselijke Camp Renew. In deze strenge, peperdure instelling geeft de aanwezigheid van paarden haar de hoop te kunnen vluchten, ook al ligt het heel afgelegen. Langzaamaan krijg je als lezer sympathie voor Alex, die met een ten dode opgeschreven mustang weet te ontsnappen en zich inschrijft voor The Glory, een endurance race. Zo wil ze zichzelf en haar paard redden en tonen dat ze iets betekent. Aan deze langeafstandsrace nemen ruiters van over de hele wereld deel. Alex ontmoet er Will, die aan de race meedoet om de hartoperatie van zijn vader te kunnen betalen. Beide jonge mensen koesteren een zeer grote liefde voor paarden en delen heel wat kennis. Maar zal dat volstaan in deze bikkelharde afvalkoers dwars doorheen het wilde westen? Bovendien kan er maar één winnaar zijn van de 250000 dollar!

De auteur weet karakters goed te vatten, hoewel het vaak wat stereotiepe figuren lijken waarvan de emoties weinig uitgediept worden. Het verhaal is spannend, met wisselende vertrouwensrelaties, een vervagende grens tussen goed en kwaad en bevat heel wat actie door de combinatie van vlucht en wedstrijd. Een aantal spectaculaire beschrijvingen van de race en de omringende natuur, sleuren je mee het verhaal in. Toch is het hier en daar wat ongeloofwaardig en het happy end waarin werkelijk alles wordt opgelost is echt melig.

De taal van het verhaal is eenvoudig. Ook voor wie niet bijzonder van paarden houdt, is dit boek een aanrader. Paarden spelen een belangrijke rol, net zoals in de populaire 'Storm'-serie van deze auteur. Ze hebben eigen karakters en je komt heel wat aan de weet. Maar het boek gaat vooral over synergie tussen paard en ruiter, uithoudingsvermogen, zorg en vriendschappen en ook over concurrentiestrijd. De mooie donkere kaft met zilveren opdruk en de zilveren bladrand missen hun aantrekkingskracht niet.