Gezond met Rex

Goede hygiëne

Virussen zijn tegenwoordig een veelbesproken fenomeen. Verschillende kinderauteurs waagden zich de laatste jaren aan dit thema. Esther Lekanne moet hetzelfde gedacht hebben. Ze nam haar moed bijeen en schreef een boek over “het virus” met de nadruk op goede hygiëne, afstand houden, steriele omgevingen en een sterke oproep om elkaar niet te knuffelen. Dit boekje laat elke lezer kennismaken met de medicaliseringstendens.

Dit boekje leert kinderen hun handen te wassen en moedigt hen aan zo veel mogelijk het virus buiten te houden. Wie het best wast, is de beste leerling. Een heksenjacht ontketent zich. Wie hoest, koorts of keelpijn heeft, wordt ervan verdacht drager te zijn van een levensbedreigend virus. Afstand houden is de boodschap, zo snel mogelijk alle ramen openzetten en handen voldoende ontsmetten.

Lekanne speelt in op de angsten die mensen hebben voor het virus. En als je nog geen angst had voor het virus, dan krijg je die wel na het lezen van dit boek. Het is een ode aan een kille samenleving waar kinderen niet twee maar beter drie keer nadenken voor ze elkaar knuffelen. Niemand houdt namelijk van viezigheid. De tekeningen, zijn net zoals de tekst en de inhoud van het boek, verwerpelijk. Aan het begin van de coronacrisis was dit een boekje geweest die vanuit een bepaalde logica te begrijpen was. Nu is dit boekje niet meer te verantwoorden. De titel is bovendien misleidend.