8+ | 2017
Amsterdam : Querido
ISBN 978-90-451-2079-9
FICTIE , 56 p. , €13.50
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek

Gewoon een droom

Droomgedichten en nachtgedachten
Linda Vogelesang (auteur) Marco Faasen (illustrator)

Zoals de ondertitel het zegt, bestaat deze bundel uit poëzie en gedachten over dromen. De uitgave is heel bijzonder. De illustraties - veelal collages - en de foto’s geven het boekje de juiste wazige en schimmige sfeer die bij dromen past. De kleuren zijn de kleuren van de nacht: blauw, grijsbruin, soms mistig, maar altijd heel sfeervol. De illustraties passen helemaal bij de tekst. Soms doen ze je even griezelen, soms even lachen, maar altijd passen ze erbij. De kracht van poëzie bestaat erin om woorden meer te laten zeggen en om onze verbeelding volop te activeren. Als de illustraties dan ook nog eens naadloos aansluiten bij de tekst, dan wordt een dichtbundel als deze een heerlijke proeverij.

Het boekje toont ook dat je kinderen al op jonge leeftijd de liefde voor gedichten en beeldrijke taal kunt aanwakkeren. Met dit gedicht bijvoorbeeld: ‘Zeereis. Vanmiddag in de trein leken we over de zeebodem te rijden. Zo hard striemde de regen tegen het raam. De wei werd wier. En kijk! Daar plakte een paard’. Of dit: ‘Achtbaan. Vandaag kregen we op school het draaien van de aarde. In bed is zoiets tien keer enger dan met z'n allen in de klas’.

Naast gedichten vind je er ook losse gedachten in terug. Soms worden ze ondersteund door een foto of illustratie, soms worden ze geaccentueerd door een aangepast lettertype of groter formaat, zoals in Opsporing verzocht: “Heeft er iemand mijn afgedwaalde gedachten gezien?” De meeste versjes en gedachten zijn al in andere uitgaven verschenen, maar nu zijn ze samengebracht in één geheel. De mooi verzorgde uitgave is een echte aanrader. Eigenlijk zou het een verplicht vak op school moeten zijn, gedichten leren lezen en proeven en daarbij heerlijk wegdromen!

Miet Declercq
Gedichten