Gebroken glimlach

Kaat heeft nog altijd niet verwerkt dat ze geboren is met een gespleten lip. Ze is ondertussen veertien en na verschillende operaties is er nagenoeg niets meer van te zien. Alleen een neuscorrectie dient ze  nog te ondergaan en dan kan haar niets meer gebeuren. Maar toch blijft ze heel onzeker, zeker nu ze Wannes leren kennen heeft via een chatbox. Lien, de beste vriendin van Kaat, heeft een profielpagina aangemaakt op haar pc en nu kan Kaat eindelijk een knappe jongen leren kennen zonder zich meteen bloot te moeten geven. Maar zo eenvoudig is het ook weer niet.
Dit boek is tot stand gekomen in samenwerkig met VAGA, een verenigingvoor Aangeboren Gelaatsafwijkingen, en onder bescherming van Prinses Mathilde.
Het verhaal is zeer vlot en toegankelijk geschreven en leest gemakkelijk. Als lezer ontdek je vlug waar het om gaat in dit verhaal,  nl. dat het niet zozeer de omgeving is die Kaat  moet overtuigen van haar 'genezing' maar dat zijzelf de stap moet zetten om zelfzeker en zonder complexen haar vrienden onder ogen te komen. Maar zoiets vraagt  tijd. Gelukkig zijn er haar vriendinnen die een ontmoeting regelen met Wannes, maar dat loopt net van een leien dakje. Kaat zal zelf stappen moeten leren zetten om haar vrienden niet te verliezen . Uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht en lacht het leven haar toe.
Sommige personages in dit verhaal hadden iets meer karakter mogen hebben. De ouders van Kaat bijvoorbeeld zijn heel erg betuttelend en behandelen haar af en toe als een baby. Soms maakt Kaat daar gebruik van en daardoor komt ze op die momenten ook nogal kinderachtig over. Van dit verhaal is ook een theatervoorstelling gemaakt.