Fright Night

Een groepje vrienden geeft zich op voor een fright night: ze brengen de nacht door in een bos, waar ze worden geconfronteerd met hun grootste angsten. Wat gebeurt er als die angsten veel te dichtbij komen?
Vijf jongeren gaan het bos in.
Een van hen zal de nacht niet overleven.
En een van hen is de moordenaar.

Structureel is het verhaal opgedeeld in drie grote delen: voor, tijdens en na de fright night. We stappen in een paar dagen voor de eigenlijke fright night. Tijdens deze aanloop leren we de drie vrienden en de onderlinge relaties beter kennen. De gebeurtenissen worden in een snel wisselend tempo verteld vanuit het perspectief van afwisselend Dylan, Sofie en Reza.
Het wordt al snel duidelijk dat de timide Dylan een groot geheim met zich meedraagt. Wat is de echte reden van zijn intrek in het huis van zijn beste vriend Dylan? Is zijn mama echt ziek? Of is er meer aan de hand? Wat als Sofie té dichtbij komt en zijn geheim bijna ontdekt? We komen als lezer zelf meer te weten. Als spanningsopbouw gebruikt Stoffels tussendoor korte stukjes waarin de moordenaar telkens terugblikt op de bewuste avond. Zijn identiteit blijft echter onbekend. Hoewel de titel anders doet vermoeden is Dylans geheim het middelpunt van het gebeuren. Gaandeweg leren we dat zijn verhaal de spil is van de gebeurtenissen op de fatale avond.

Als lezer krijg je via flashbacks van Dylan al snel meer informatie over de ware reden van zijn intrek bij Quinn. Het Münchhausen-by-Proxy-syndroom waaraan zijn moeder lijdt en waarvan hij het slachtoffer is, vormt het echte horrorverhaal in dit boek. Dit is een psychiatrisch syndroom en een vorm van fysieke en/of psychische (kinder)mishandeling waarbij iemand herhaaldelijk medische hulp zoekt voor bewust verzonnen stoornissen of ziektes bij een derde. Maren Stoffels voerde vele gesprekken met een slachtoffer van dit syndroom. Deze gesprekken en haar eigen beleving van een fright night vormden de basis van dit boek.

Stoffels hanteert een vlotte schrijfstijl die maakt dat een vlotte lezer maar een paar uurtjes tijd leesplezier zal beleven aan dit boek. Een spannend tussendoortje ...
De opbrengst van dit boek gaat naar stichting StOMbP (stichting overlevers Münchhausen by Proxy).