Florica

Florica (15) en haar broer Luca hebben Ruud, een gadzo, ervan overtuigd dat Florica op hem verliefd is. Zo kunnen ze hem allerlei dure spullen aftroggelen: iPhone, nieuwe kleren...Florica maakt hem het hoofd gek... ze knoopt haar bloesje open, staat hem toe haar te kussen... Ze hoeft maar even naar hem te lonken en hij haalt zijn portefeuille al boven. 'Een gadzo is een fruitboom die je leeg mag plukken', heeft papa hen al vroeg geleerd. Luca blijft in de buurt voor het geval Ruud te ver gaat. Zich door een gadzo laten ontmaagden zou niet aanvaard worden in de kampania. De schande voor haar familie zou ondraaglijk groot zijn.
Jason studeert automechanica. Hij houdt van fitnessen en uitgaan. In de discotheek ontmoet hij een vreemd trio: een zeer mooie jonge meid, haar broer en de veel oudere Ruud die zijn ogen niet uit Florica's bloesje kan houden. Wat voor een situatie is dit? Als de jongen zijn zus in het gezicht slaat, twijfelt hij... tussenbeide komen of toch maar niet? Een paar dagen later komt de jongen zijn klas binnen. Hij wordt voorgesteld als Luca, een Roma, die op hun school wil studeren. Jason ziet zijn kans ... Misschien kan Luca hem aan zijn knappe zus voorstellen?

De basis van 'Florica' is het verhaal van een verboden liefde, een clash tussen culturen. Waar hebben we dit nog gelezen? Zigeunermeid Florica groeit op in een wereld die zeer ver van die van fitnessfreak Jason staat. Ze weet dat deze liefde nooit goedgekeurd zal worden en toch kan ze de aantrekkingskracht van Jason niet weerstaan. Ook Jason kan de sensuele Florica maar niet uit zijn hoofd zetten. De vonken springen er dan ook al snel van af. Geen kusjes op de wang en handjes vasthouden hier. Menig 14-jarige zal met rode oortjes achterblijven. Uiteraard blijft hun geheim niet onontdekt. De kumpania treedt in actie. Geen happy ending, eerder een grauwe kijk op de realiteit.

Dirk Bracke dompelt je onder in de wereld van de 'kumpania', de zigeunerfamilie. Door de ogen van Florica en Luca leren wij hun gewoonten en gebruiken kennen. Als lezer ervaar je alles door de ogen van Florica, een tienermeisje dat uit de greep van haar familie wilt ontsnappen. Ze wil studeren, werken, in een echt huis wonen. Trouwen met een vreemde man en verhuizen naar een onbekend land? Geen denken aan! Het is duidelijk dat Bracke onderzoek gedaan heeft vooraleer het verhaal van Florica neer te schrijven. Maar hij had gerust wat dieper mogen graven. Het was interessant geweest de cultuur en geschiedkundige feiten die aan de oorsprong liggen van alle gebruiken wat verder uit te diepen. Misschien gebeurde dit wel degelijk, maar dan heb ik dit toch gemist. Voor mij blijft dit eerder een vrij eenzijdige kijk op de feiten, een bevestiging van wat de meerderheid van de westerlingen van Roma denkt: ze zijn vuil en ze stelen of bedelen om aan hun geld te komen. Desalniettemin, een spannend verhaal over een verboden liefde én een inkijk op een andere wereld, ver van de onze. Je staat even stil bij de veiligheid en het comfort van je eigen leven. Nooit slecht...