Filmen maar!

'Filmen maar!' is meer dan een boek. Het is een volledig pakket materiaal waar een jonge filmmaker mee aan de slag kan: een handboek voor de regisseur, een storyboardboekje, en vier mapjes: 'geluidsstudio', 'props & special effects', 'animatiestudio', en 'de première'. Het geheel zit verpakt in een doos in de vorm van een klapbord, dat met krijt beschreven en dus echt gebruikt kan worden.
Het handboek voor de regisseur geeft een schat aan informatie aan de beginnende en zelfs al wat gevorderde filmmaker. In het eerste deel gaat regisseur Tim Grabham in op alle aspecten van filmproductie: apparatuur, decorbouw, special effects, cameraposities, belichting, compositie, monteren, … Verderop zoomen hij en collega’s in op het eigene van verschillende genres: fictie, documentaire, animatie.
In het storyboardboekje kan een kind vooral zelf aan de slag. Na een korte intro volgen een vijftal storyboards, waarvan telkens maar enkele vakjes ingevuld zijn. De laatste bladzijden bieden ruimte voor een volledig eigen storyboard.
Ook de mapjes bevatten praktisch materiaal: een cd met 99 geluidseffecten, van harde knal over drinken door een rietje tot onderwatergeluiden. Tussen de props zitten snorren en brillen, een diamanten ring, tatoeages, … Een kartonnen robot dient als model voor animatiefilm. En de entreekaartjes zijn bedoeld voor de première.
Het geheel vormt een bijzonder interessante en bruikbare set. Enige nadeel is de onstandvastigheid in leeftijd. De uitgever beveelt het boek aan vanaf acht jaar, en een aantal elementen kloppen met die leeftijd: de prinsessen- en piratenprops, de entreekaartjes en de sterren voor op de kleedkamers. Maar andere dingen zijn te hoog gegrepen voor deze leeftijd: sommige teksten, voorbeelden, of het veronderstelde kunnen jongleren met videosoftware.