Escape Adventures

Smokkelaars en ontdekkingsreizigers

Escape Adventures: smokkelaars en ontdekkingsreizigers is verre van een klassiek boek. Het is een escape-room-spel in boekvorm. Een escaperoom is een spelconcept waarbij je wordt opgesloten in een kamer en puzzels moet oplossen om te ontsnappen. De escaperoom-hype heeft spelontwikkelaars en schrijvers aangezet om allerhande varianten op dit speltype uit te denken. De versie van Frenzel en Zimpfer is uitgegeven in een boek, maar bevat dus een puzzelspel in een verhaalvorm.

Op een zondagavond besluiten wij om dit unieke en innovatieve concept te ontdekken. In de inleiding krijgen we tips om ons als piraten te verkleden, het licht wat te dimmen en potlood en papier klaar te leggen. De makers voorzien zelfs een spotify-afspeellijst met spannende sfeermuziek. De inleiding van het boek spreekt de lezer (of moet ik speler zeggen) rechtstreeks aan en introduceert een tijdreis waardoor we terecht komen op een piratenschip. We ontdekken verschillende eilanden, waar we tussen moeten reizen en lossen verschillende puzzels op. De meeste puzzels lossen we in één keer op, maar er zit ook één breinbreker tussen. Gelukkig voorzien de schrijvers tips achterin het boek. Wij klokken af na twee uur spelplezier.

Het concept van dit boek is vernieuwend, omdat het in vergelijking met andere escaperooms een duidelijk uitgewerkt verhaal heeft, met allerhande zijsporen. Hierdoor doet het eerder denken aan een rollenspel of een oud point-en-klik-avonturenspel op de computer, zoals Freddie Fish. De grootste uitdagingen zijn de locatie van een voorwerp te achterhalen en dan te bedenken hoe je daar bij komt. Ook hiervoor voorzien de auteurs tips achterin het boek.

Het spel is tekst gebaseerd, dat maakt dat je de instructies goed moet volgen en alle tekst goed moet lezen. Zo is het belangrijk om het boek echt kapot te knippen, om ze later in het spel te gebruiken. Je moet ook vaak bladeren door het boek. Hierdoor verloren wij wel eens onze weg in het boek en moesten we lang zoeken naar welke bladzijde we nodig hadden.

Het eindoordeel: Wij hadden ons verwacht aan een escaperoom met veel raadsels, maar dat was niet het geval. Het is eerder een tekst-gebaseerd avontuur, waarbij je een paar raadsels moet oplossen en kunt navigeren naar verschillende plaatsen. Hoewel we van het verhaal hebben genoten, konden de complexe en onduidelijke instructies ons niet altijd bekoren en dat leverde ons wat frustratie op. Aan de andere kant, moet een escaperoom je wel uitdagen en is er geen lol aan als je iedere puzzel meteen kunt oplossen. Ik stel dus voor om zelf het boekje aan te schaffen en de uitdaging aan te gaan.