6+ | 2016
Luitingh-Sijthoff
ISBN 978-90-245-7387-5
FICTIE , 32 p. , €15.99
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Er zit een gat in - De wereld van Spriet

Coen Simon (auteur) Linda de Haan (illustrator)

Met zijn skateboard in de hand observeert de optimistische Spriet zijn omgeving die hij ook in vraag stelt. De volwassenen rond hem vinden zijn vragen maar lastig en proberen hem te negeren. Er zit een gat in de wereld en je kan er voor altijd in verdwijnen. Dat lijkt best akelig, maar niet als je er grappen over maakt zoals Spriet doet. Grappen die enkel Moeloet lijkt te begrijpen, maar wat als Spriet zelf verdwijnt?

De vragen kunnen een aanleiding zijn om met jonge kinderen te filosoferen. Over tegenstellingen zoals iets-niets, ooit-nooit ... Hoelang duurt dat eigenlijk, voor altijd? Waarom is verdwijnen zo erg? Met weinig woorden en met eenvoudige, maar gedetailleerde illustraties worden veel vragen opgeroepen. Voor volwassenen zitten er leuke, humoristische tinten en thema’s in vervat. Op de laatste pagina bijvoorbeeld zie je een potlood met op de zijkant ‘2B or not 2B’.

Doordat het boek een wat groter formaat kent, kan het klassikaal gebruikt worden. Op deze site vind je een bruikbare lesbrief die je vertelt hoe je er in de klas mee kan werken: http://www.lindadehaan.com/lesbrief-Erziteengatin-DewereldvanSpriet.pdf
Het einde lijkt drastisch, maar geeft nog meer stof tot nadenken. De auteur - een bekende filosoof - laat je zeker niet achter met een negatief gevoel. Integendeel. 

Elke Verhulst
Filosoferen