ella wil een hond

Ella wil een hond, maar krijgt in plaats daarvan een broertje. En dat vindt ze maar niks, want Bas gaat met alle aandacht lopen. En wanneer hij slaapt, zijn haar ouders te uitgeput om nog met haar bezig te zijn. Ella schildert zich dan maar een hond, die voor haar tot leven komt. Wanneer Bas ook haar plekje inneemt tussen mama en papa in bed, trekt Ella verdrietig bij de buurvrouw in.

Dit verhaal is met bijzonder veel begrip en gevoel geschreven, en bovenal met een groot inlevingsvermogen. De auteur kiest ervoor niet zomaar te beschrijven wat Ella voelt, ze laat je mee in het hoofd van Ella kruipen en het gebeuren ervaren als een zesjarige:

ella kan niet slapen

het is donker in haar hoofd

pap is boos

mam is boos

Wat een geweldige prestatie om dit te realiseren op een AVI-E3 leesniveau! Ook de manier waarop de problematiek is aangepakt, zorgt voor een goed gevoel. Zo volgt iedereen Ella vrij snel in haar fantasie, maar moet ze haar ouders toch wel een nog veel duidelijker signaal geven vooraleer ze begrijpen wat er in het hoofd van Ella omgaat. Vanaf dat moment grijpen haar ouders ook wel in, en kan Ella haar fantasiehond lossen. De illustraties in oranje, blauw en zwart onderlijnen mooi de gevoelens.