Een kijkje in de kast

Iedereen heeft wel een rommelkast in huis. Ze zit vol met spulletjes die niet meer gebruikt worden, maar die te mooi zijn om weg te doen. Of het zijn gewoon dingen waar je herinneringen aan hebt en die je wil bijhouden.
In dit boek nemen we een kijkje in zo'n kast. Elk voorwerp dat er in zit, heeft zijn geschiedenis. die wordt weerggeven in dichtvorm, in een raadsel of een kort verhaal. Het originele hiervan is dat alles verteld wordt vanuit het standpunt van het voorwerp. In het begin is dat even wennen, maar dat maakt het wel wat bijzonder. Het doelpubliek bestaat uit beginnende lezers en zij zullen wel plezier beleven aan dit boek, vooral door de grote variatie in stijl. Het taalgebruik is eenvoudig, krachtig en helder, maar toch boeiend.
Ook leuk is de inhoudsopgave. Geen saaie opsomming met verwijzing naar de desbetreffende pagina, maar een illustratie van de kast, met de voorwerpen er in. Bij elk voorwerp staat dan het paginanummer.
Het is verrassend hoe de auteur van ordinaire voorwerpen als een pluim, een kam waar enkele tanden uit zijn, een zak met knopen, enz. toch iets boeiends kan vertellen. Kinderen gaan op zoek, lezen en worden ondersteund door de prenten. De illustraties zijn van de hand van Richard Verschraagen. Hij maakte ze in een opvallende stijl, met veel details. Jammer is dat het kind, Floor, er op de meeste prenten nogal boos en gemeen uitziet.
Voor beginnende lezers, leesniveau AVI-E3.