Een jaar met de specht

In het vijfde boek in deze serie behandelt Thomas Müller weer een mooie vogel. Na de zwaluw, de mus, de kerkuil en de ooievaar komt de specht aan de beurt. Het opzet van de reeks blijft behouden: we volgen in vogelvlucht het leven van een vogel gedurende de cyclus van een jaar.

Het boek begint het jaar in de lente met het maken van het nest en het afwisselend uitbroeden van de eieren. We zien hoe veilig het spechtennest is, goed verborgen in de stam van een boom. Vanuit vogelperspectief kan je een kijkje in het nest nemen waarin de hongerige jongen wachten op een kever of een rups. De jonge spechten vliegen al snel uit en gaan zelf op zoek naar voedsel. Ze leren zelfstandig te overleven en maken ook kennis met hun natuurlijke vijanden. In de herfst zijn de jongen helemaal volwassen en hebben ze hun eigen territorium. Als het winter is, veranderen de spechten hun menu. Er zijn geen larven te vinden, dus gaan ze op zoek naar zaden van naaldbomen. En dan wordt het opnieuw lente en klinkt het geroffel van de spechten weer door het bos ...

Net zoals de vorige boeken is dit boek sober maar ook mooi en stijlvol. Het bevat voldoende informatie en realistische prenten in zachte kleuren. De illustraties komen wat klassiek en schools over, maar zo ligt de klemtoon wel ten volle op de specht. Mooi afgestemd op jonge kinderen met interesse in natuur en vogels!