Een giraf met een probleem

Giraf Edward heeft een probleem. Het probleem is te lang, te krom, te dun, te ‘van alles en nog wat’ maar bovenal te ‘nekkerig’. Hij heeft het gevoel dat iedereen ernaar zit te staren dus probeert hij zijn nek te verstoppen. Hij probeert het met allerlei sjaaltjes of met dingen uit de natuur (een boom bijvoorbeeld) maar hij blijft zich ergeren aan zijn nek. De andere dieren die hij tegenkomt benijdt hij om hun sierlijke en passende nekken. Maar dan komt hij Christo de schildpad tegen. Christo zou niets liever willen dan zo’n lange giraffennek! Zijn nek is zo kort dat hij die amper kan uitsteken. Dankzij Christo kan Edward zijn probleem beter in perspectief plaatsen en kan hij eindelijk oog hebben voor iemand anders dan voor zichzelf. Een mooie vriendschap ontstaat.

Jory John heeft een heerlijk prentenboek geschreven met een duidelijke boodschap: iedereen is anders en iedereen is goed zoals die is. Als je van jezelf kan houden, kan je ook anderen toelaten dat te doen. Om zijn verhaal een beeld te geven werkte hij opnieuw samen met Lane Smith. Het duo was al bekend van de reeks ‘De Vreselijke twee’. Smith gebruikt in zijn illustraties zachte aardetinten en etnische patronen. Dat versterkt het Afrika-gevoel van het boek.  

De leeservaring wordt nog beter omdat er gespeeld wordt met lay-out en vormgeving. Soms loopt de tekst door over twee bladzijden, dan moet je een blad uitklappen of de leesrichting verandert. Het lettertype werd aangepast aan het personage. Zo is het meteen duidelijk wie er aan het woord is.

Dankzij Edward van de Vendel is het een plezier om te lezen en te luisteren geworden. Het boek heeft enkel nog een gedreven voorlezer nodig om het tot leven te brengen.

Veel plezier!