Echte duiven vangen boeven

Duiven … ze zijn overal, echt overal. Waarschijnlijk denk jij dat ze maar gewoon kruimels eten en wat roekoeën, maar als je dit boek gelezen hebt, bekijk je ze misschien wel anders.
Auteur Andrew McDonald en illustrator Ben Wood gingen samen aan de slag voor een nieuwe reeks ‘Echte Duiven’. Ben Wood illustreerde al een 25-tal boeken, McDonald schreef eerder twee kinderboeken. Beiden wonen in Australië.

Vier hoofdrolspelers vormen samen een team. Duif Rots is de beste in vermommen, Tuimelaar is bijzonder lenig, Pozzie vindt altijd de weg en Curly is de sterkste van allemaal. Samen zijn ze het detective team ‘Echte duiven’. Het duurt niet lang of de opdrachten komen binnen. Dit boek verhaalt over drie van hun avonturen: Het grote kruimelraadsel, De vleermuisvanger en Gevaar op de eetmarkt. Elk hoofdstuk is identiek opgebouwd: een situatieschets, de actie en vervolgens de ontknoping.

De illustraties overheersen elke pagina, zodat je eerder het gevoel hebt een stripverhaal te lezen dan een echt leesboek. Bij de illustraties zijn vaak nog kleine stukjes tekst verwerkt of worden er details omschreven. Pijlen bij de woorden wijzen dan een deel van de illustratie aan. Ook worden er veel klanknabootsingen uitgeschreven bij de illustraties. Tekst en illustraties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit maakt het geheel erg druk en onoverzichtelijk. Kinderen die niet graag grote hoeveelheden tekst lezen, zullen allicht sneller grijpen naar dit soort boeken.

Qua inhoud heeft het niet veel te bieden. De verhalen zijn zeer fantasierijk geschreven, maar ook nogal bij de haren getrokken. Logica is soms ver zoek. Ook de voorspelbaarheid is een constante. Veel spanning is er niet te vinden, want je weet vooraf dat de duiven het wel redden en oplossen. Hoewel het boek als erg humoristisch omschreven wordt, is het eerder platte en gemakkelijke humor.